2023.02.13. 14:45

Haditengerészeti bemutatóteremben jártunk Szombathelyen

Magyarországon egyedülálló haditengerészeti kiállításon vehettek részt a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének tagjai.

Több mint száz évvel ezelőtt Harmat Lajos Vas vármegyei lakos elindult Rijeka felé, hogy kötelező katonai szolgálatát a haditengerészet kötelékeiben teljesítse. Nem volt ezzel egyedül, az 1900-as évek elején 225 Vas megyei fiatal csatlakozott az Osztrák-Magyar Monarchia 18.000 főt számláló hadseregéhez, hogy a birodalomhoz tartozó Adriai-tenger partvidékét biztosítsák az olasz seregekkel szemben.
Az 1914-es flottaépítési láz hatására a Monarchia hajóállománya Európa hatodik, a világ nyolcadik legjelentősebb flottája lett. A főleg tüzérségi feladatokat ellátó 5000 magyar büszkén vállalta a Pulától Kotorig húzódó partszakasz védelmét. Ma már ez történelemnek tűnik, ahogy a haditengerészet és Magyarország egy lapon említése is anakronisztikus hatást kelt. Pedig ezeknek a férfiaknak az élő leszármazottjai jelenleg is őrzik őseik örökségét. Így van ezzel Harmat Lajos dédunokája, Hideg István is, aki szabadidejében fantasztikus hagyatékot gyűjt és ápol Szombathely egy eldugott kiállítótermében.

2023. február 4-én kereste fel a SINOSZ Vas Megyei Szervezete a Vasi K.u.K. (Kaiserlich und königlich = császári és királyi) matrózok Haditengerészeti Állandó Kiállítótermét. A hatalmas érdeklődésre tekintettel két turnusban szerveztük meg a látogatást, hogy megismerjük ennek a Magyarországon egyedülálló bemutatóteremnek a kincseit.

A falakat korabeli fotók százai díszítik: hajókról, matrózokról, levelekről tanúskodnak. A vitrinekben fegyverek és személyes tárgyak sorjáznak, a matrózruhába bújt bábuk a viseletről és jelképekről adnak útba igazítást. Ám mindezt nem egyedül kell felfedeznünk: Hideg István hagyományőrzőből áradnak az ámulatba ejtő adatok és érdekes adalékok: megtudhatjuk, melyik nép milyen szerepet töltött be a haditengerészetben, mit jelképeznek az egyenruhák egyes részei, hányféle hajótípus volt ekkor szolgálatban, mit kerestek a magyarok Kínában, mit jelentett a matrózsapkán a felirat. Elmondja azt is, hogy 1918-ban hogy áldozott le az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének csillaga, és melyik két magyar gyártású hajó látható ma is Budapesten, illetve Belgrádban. A bemutató csúcspontjaként kezünkbe vehetjük a puskákat, késeket és kardokat, mely hatására az amúgy fegyverektől berzenkedő tagjaink is Charlie angyalainak bőrébe bújhatnak pár percre. Végül belelapozunk a Matróznaplók című könyvbe is, mely két korabeli naplót és egy visszaemlékezést tartalmaz.

Mind az első turnus, mind a Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet tagjaival kiegészült második csapat ontja a kérdéseket, a kérdezz-feleleknek végül a Szent István hadihajó pusztulásáról szóló érdekfeszítő kisfilm levetítése vet véget. A kissé szomorú témát rövidesen nagy vidámság váltja fel: a matrózsapkát fejükre biggyesztő tagok a csoportkép készítése idején érzik magukat leginkább elemükben, ami nem is meglepő, a Vas megyei tagok töretlen jókedvét ismerve.

Még több érdekességet találunk az alapítvány honlapján és a frisss.hu további képekkel gazdagított beszámolójában, de az a legbiztosabb, ha előzetes egyeztetés után magunk is felkeressük ezt a régi időket felidéző gyöngyszemet.

Köszönjük Hideg Istvánnak a lelkesedéssel és személyes vonatkozásokkal átitatott, hiteles és érdekes tárlatvezetését, és Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítésben való remek munkáját.

Szeretettel várunk mindenkit következő programjainkon is!

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Látogatásunkról a Vasi k.u.k matrózok Hagyományőrző Csoport is hírt adott, még több fotóval:
A SINOSZ Vas Megyei Szervezete volt a vendégünk

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: