2024.01.23. 16:06

Helyi értékek nyomában Szombathelyen

A Szombathelyi Katonatörténeti Kiállítást és a Vas Vármegyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Emlékhelyet látogattuk meg a Vas megyei tagokkal.

Szombathelyen sétálva kevés dolog miatt lepődik meg egy helybeli. Szembejöhet vele egy gladiátor, egy hastáncos, egy haditengerész vagy egy huszár. S nem azért, mert éppen a Savaria Karnevál zajlik, és nem is a farsang miatt. A Vas megyei székhelyen számos hagyományőrző egyesület folytat értékteremtő és értékmentő munkát, ezek közül kerestünk fel ismét egyet 2024. január 19-én.

Az igen kevesek által ismert Szombathelyi Katonatörténeti Kiállítást és a Vas Vármegyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Emlékhelyet látogattuk meg tagjainkkal.

A kapuban rögtön két huszár csalogatta az érdeklődőket: Drenovácz István hagyományőrző huszár zászlós, és Tér Imre, a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagja kalauzolta csapatunkat, mely a szomszédos óvoda kíváncsi lurkóival kiegészülve közel 30 főt számlált. 

Az Aréna utca 8. szám alatt található Szombathelyi Katonatörténeti Kiállítás két fő részre tagolódik: az alsó szinten egyenruhákat, fegyvereket, kitüntetéseket, iratokat, könyveket és egyéb használati tárgyakat ismerhet meg a látogató. Drenovácz István vezetett végig bennünket ezen a tárlaton, és rengeteg érdekességet mesélt, többek között a Szombathelyen állomásozó 83. gyalogezredről. Tér Imre mindeközben gyalogos-, illetve huszárkardot adott a bátrabbak kezébe, aminek köszönhetően a fotózkodási kedv is egyre nagyobb lett.

A felső szinten Egyed László várt bennünket, aki a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője. Itt a 2016-ban létesült Vas Vármegyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Emlékhely kapott helyet, tele érdekes, a tulajdonostól kölcsönzött, nehezebben fellelhető tárgyi emlékekkel, például egy 1882-ben kézzel hímzett selyem zászlóval. De felpróbálhattuk az itt sorakozó ruhákat, sisakokat, gázálarcokat is. A tűzoltó alezredes sok érdekfeszítő adalékot mesélt a tűzoltóság történetéről is, végül meghívta tagjainkat a tűzoltó állomásra. 

 

Köszönjük Oláh György szervezőnek, aki ugyan nem tudott jelen lenni, de lehetővé tette, hogy szervezetünk látogatást tegyen a kiállítótermekbe. Hálánkat fejezzük ki Drenovácz Istvánnak, Tér Imrének és Egyed Lászlónak, akik szabadidejüket arra áldozták, hogy tagjaink ismereteit, látókörét bővítsék. Nagy öröm, hogy a különböző civil szervezetek, egyesületek és hagyományőrző csoportok egymást támogatják városunkban.

Köszönjük Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítést.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: