2024.07.22. 16:41

Az egészséges táplálkozásról volt szó Orosházán

A megfelelően összeállított étrend mellett a fizikai aktivitás fontosságáról is beszéltek előadóink.

A SINOSZ Orosházi Helyi Szervezetében 2024. július 16-án az egészséges táplálkozásról tartottunk előadást, melyet az Egészségfejlesztési Iroda – Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet munkatársainak közreműködésével szerveztünk.

A 42 fokos kánikula ellenére szép számmal jöttek el tagjaink, akit pedig mégis otthon tartott a nagy meleg, jó egészséget kívánva küldött üdvözletet a többieknek.

A programunk fókuszában a megfelelő tápanyagbevitel, a táplálékpiramis ismertetése volt, mely segítséget nyújt az ideális étkezésekhez az egészséges életmód fenntartása, fejlesztése érdekében. Előadónk, Csukáné Borza Alexandra beszélt az energia-egyensúlyról, az egészséges táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás összefüggéseiről. Külön kitért a vércukorbetegségre, hiszen idős tagjaink egy része érintett ebben. Ez esetben fontos az orvossal és dietetikus szakemberrel konzultálni a szénhidrátbevitel megfelelő mennyiségéről és elosztásáról, illetve az ételek elkészítési módjáról. Előadónk elmagyarázta a folyadékfogyasztás fontosságát, a helytelen táplálkozási szokásokat és azok egészségügyi következményeit. A megfelelő étrend önmagában az egészséghez nem elég, de az egészség fontos feltétele. Attól megfelelő, hogy az egyénre van szabva mennyiségi és minőségi téren. Alexandra az előadása végén mutatott néhány képet, melyek kedvelt élelmiszereket vagy italokat ábrázoltak, nekünk pedig ki kellett találnunk, hogy az adott termék mennyi cukrot tartalmaz. Az eredmény meglepő volt sokunk számára, amikor már az azok cukormennyiségét prezentáló kockacukorhegyet is megláttuk.

Számos témához kapcsolódó kiadványt is kaptunk, melyek hasznos tanácsokkal, illetve étkezési naplóval segítséget nyújthatnak résztvevőinknek a továbbiakban.

Volt egy meglepetésvendégünk is, Alexandra bemutatta munkatársát, Sinórosné Csizmadia Emese gyógytornászt, aki az időskori mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet. Figyelmünkbe ajánlotta az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében működő gyaloglóklubot, javasolta, hogy csatlakozzunk mi is hozzájuk. Fizikai aktivitásra, közös tornára is ösztönözte a résztvevőket: könnyen elsajátítható gyakorlatokat mutatott nekünk, melyeket otthonunkban rendszeresen végezhetünk, napi szinten átmozgathatjuk végtagjainkat, fokozva a vérkeringésünket.

Egy aranyos közjáték okozott némi derültséget: a szomszédos szobában gázmérőcsere történt, és munkájának végeztével a szakember is beállt közénk tornázni.

Köszönettel tartozunk az Egészségfejlesztési Iroda munkatársainak, Csukáné Borza Alexandrának és Sinórosné Csizmadia Emesének, hogy eljöttek hozzánk, és mindannyiunk számára hasznos előadást tartottak a megfelelő táplálkozásról, illetve átmozgattak minket egy könnyed tornával.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: