2022.01.12. 16:42
A 19–20. század fordulója a szegedi gasztronómia kiemelkedő időszaka – híres piacaival, számos főzőasszonyával, újabb és újabb szakácskönyvével. A városiak számára lakóhelyük szíve a piac volt. Itt nyílt lehetőség a sokféle alapanyag és fűszer beszerzésére, melyekkel étkezéseiket változatossá tehették. Ugyanakkor a piactér jelentette megélhetésüket, szórakozásukat, társadalmi életük színterét is. Az első híres szegedi szakácskönyv szerzője Doleskó Teréz, Rézi néni: receptjeit 1876-ban jelentették meg. Munkájának célját így fogalmazta meg: „magyar gazdaasszonyainknak utmutatóul és segédkönyvül szolgálni a főzés mesterségében, tanácsaival kisegiteni őket az étkek megválasztásánál és elkészítésénél”.
A Somogyi-könyvtár kiállítása könyvek és korabeli dokumentumok segítségével idézi meg a szegedi gasztronómia színes világát és máig élő hagyományait.
Programunkon a kommunikációs akadálymentesítés biztosított.
Maszk viselése a könyvtárban kötelező!
Kérjük, jelezzétek részvételeteket a szokásos elérhetőségeken!
Zombori Andrea megyei ügyintézőnél:
Nagy Éva megyei ügyintézőnél:
Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítjuk meg.
Várjuk jelentkezéseteket!
1068 Budapest, Benczúr utca 21.
E-mail: info@sinosz.hu
Telefonszám: +36 1 351 04 34