2024.07.23. 10:54

A Vasúttörténeti Parkban jártunk a Heves megyei tagokkal

A főváros és környéke nevezetességei programsorozatunk 3. kirándulásának úti célja a Vasúttörténeti Park volt.

A SINOSZ Heves Megyei Szervezete „A főváros és környéke nevezetességei” programsorozatának következő, 3. állomása a vonatok otthona, a Magyar Vasúttörténeti Park volt. Programunk a SINOSZ SzÉP pályázatának támogatásával valósult meg.

2024. június 22-re, a Múzeumok Éjszakája napjára terveztük be „A főváros és környéke nevezetességei” programsorozatunk utolsó kirándulását. 30 fő fölötti létszámmal vágtunk neki a vonatos napnak Egerből és Gyöngyösről is, hogy láthassuk Európa legnagyobb szabadtéri vasúti élményparkját.

A vezetéssel bejárt 70 ezer négyzetméter alapterületen elhelyezett vasúti járműkuriózumok láttán még a szavunk is elállt, amikor kiderült, hogy a belülről is megtekinthető mozdonyok a fordítókorong segítségével még mindig átállíthatóak az ellenkező irányba. A fordítókorongon való „utazás” során a gőzmozdonyok történelmével ismerkedtünk meg, a születésük sorrendjében kiállított mozdonymatuzsálemek segítségével. A kiállított legöregebb gőzmozdony 1884-ben készült.

A lelkes tagok több interaktív programot is kipróbáltak. Utaztak a kerti vasúton, kis dízelmozdonyon. A gőzmozdonyok és a lóvasút nem működött, de a Vasútmodell-házban fantasztikus nyüzsgés volt. Kellemes volt a park fái alatt kikapcsolódni, elfogyasztani egy kis elemózsiát, vagy egy kávét az Utasellátó kávéházban, miközben körülöttünk hajtányozás folyt kézi erővel, vagy a kocsiszínből kiállt apró, különleges dízelmozdonyok húzták a kerti vasút látogatóit.

Nagy élmény volt nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is ez a nap! Köszönjük az idegenvezetést és a jelnyelvi tolmácsolást.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: