2023.07.07. 08:41

Hogyan tegyük szebbé az időskort? – előadást és gyógytorna-foglalkozást tartottunk Győrben

Nemcsak az egészségmegőrzésről, hanem az egészségfejlesztésről is tanultunk az előadáson és a gyógytorna-foglalkozáson.

A SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete 2023. június 23-án, pénteken délután, 16 órától A mozgás fontossága időskorban – előadás és gyógytorna-foglalkozás Győrben az Egészségfejlesztési Irodával című közös programot szervezett a tagjainak.

Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) a lakosság számára tájékoztatókat és programokat szervez, ezért a szervezetünk felvette a kapcsolatot velük, és sikerült együttműködés keretében elhozni a tagjainak, hogy az infokommunikációs akadálymentesítés biztosítva legyen részünkre is. A fővárosban rendezett Mozgás Éjszakája című program jutott eszünkbe, hogy mi is elhoztuk a mozgás fontosságát a szépkorú tagjainknak. A részvétel ingyenes volt a résztvevőknek, ezért 10 tag jelentkezett a programra.

Jagodics Rezsőné, a SINOSZ Győri Helyi Szervezet elnöke megnyitotta a programot, majd átadta a szót Dominkó-Boór Ágota gyógytornásznak. A szakember Tegyük szebbé az időskort! címmel elindította az interaktív előadást, melyet prezentációval színesített. Beszélt a rendszeres testedzés jótékony hatásairól. Fontos időskorban a prevenció (megelőzés). A rendszeres testedzés megelőzheti vagy késleltetheti bizonyos betegségek kialakulását. A mozgás jó hatással van a szívre és az érrendszerre, légzésre, immunrendszerre, anyagcsere-működésre, a mozgásszervekre, központi idegrendszerre, agyműködésre stb. A rendszeres testedzés elesésmegelőző hatással bír, a stroke megelőzésében segít, reumatológiai kórképeket befolyásoló tényezőkben is fontos szerepet játszik.

A WHO ajánlása a mozgásra vonatkozóan időskorban: átlagosan heti 150-300 percet mozogjunk közepes intenzitással, vagy heti 75-150 percet erős intenzitással, vagy ezek egyenértékű kombinációjával. Hetente kétszer érdemes beilleszteni olyan izomerősítő edzést, mely minden nagyobb izomcsoportot átmozgathat. Az elesés megelőzése érdekében kiemelt fontosságú a korosztály számára hetente legalább háromszor összetett, funkcionális egyensúly- és izomerő-fejlesztő edzést végezni.

A szakember ismertette velünk a mozgásfajtákat. Napi 30 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás által megőrizhetjük egészségünket, például: gyaloglással (5 km/h), kerékpározással (16 km/h) – lehet szobakerékpár is, alapvető házimunkák végzésével, lépcsőn járással, néhány perc tornával naponta többször, egészségfejlesztő gyakorlatokkal az esés megelőzésére. Lehet olyan helyekre jelentkezni, ahol a mozgásfejlesztésben segítenek: táncterápia, jóga, szenior torna, Thai Chi, túrázás.
Előadónk a gyógytorna témára is rátért. Itt már a tartáskorrekció fontosságáról beszélt. Ismertette az ezzel kapcsolatos programokat: kardiótréning, elesés-megelőző program, ízületi fájdalmak ellen, izmok kötöttsége ellen, funkcionális fejlesztés, kézügyesség-fejlesztés.

Az előadás után gyógytorna-foglalkozás keretében elsajátítottuk a különböző nyújtó és izomerősítő gyakorlatokat ülő, álló módban és a székbe kapaszkodva is.

A foglalkozás elején és végén a tagok érdeklődtek és kérdeztek, a gyógytornásztól megkapták a választ. A résztvevők elmondták, hogy nagyon tetszett nekik a gyógytorna és szívesen jönnének el újra, és az egészséges táplálkozással kapcsolatos téma is érdekli őket. A megyei ügyintéző megállapította, hogy a dohányzásról való leszokás programra nincs szükségük a tagoknak, mert kiderült, hogy nálunk nagyon kevés dohányzó hallássérült tag van, ezért a továbbiakban a lelki egészségmegőrzéssel vagy szűrővizsgálatokkal kapcsolatos témák között kell keresni a következő programot. Szóba került, hogy a gyógytornát folytassuk a szabadban is, akár nyáron vagy ősszel, a padokon ülve is lehet végezni a gyakorlatokat.

A program végén a megyei ügyintéző megköszönte a gyógytornász munkáját, majd a tagoknak szétosztotta a lelki egészségfejlesztéssel és szűrővizsgálattal kapcsolatos brosúrákat, melyet az EFI-től kapott: Nyíltan a demenciáról, Nyíltan a stresszről, Lazuljon el a progresszív relaxációval!, Vastagbélszűrésről című füzeteket.
A tagokat tájékoztatta, hogy ősszel várható hasonló egészségfejlesztő program, kérte, hogy figyeljék a programajánlót a SINOSZ internetes oldalain.
Az előadás és a foglalkozás jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített volt, ezért ezúton is köszönjük Bimbi Fruzsina jelnyelvi tolmács munkáját is.

A program a SINOSZ SzÉP és az EFI közösségi egészségfejlesztési programja keretében valósult meg.

Németh Evelin megyei ügyintéző

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: