2022.03.31. 14:47

Honfoglalókkal és kalandozókkal ismerkedhettünk a Móra-múzeumban

A Móra Ferenc Múzeum Elit alakulat 2.0 – Honfoglalók, kalandozók című időszaki kiállítását Tasnádiné Zsike tárlatvezetésével tekintettük meg.

SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete 2022. március 26-án múzeumlátogatásra várta az érdeklődőket. A Móra Ferenc Múzeum Elit alakulat 2.0 – Honfoglalók, kalandozók című időszaki kiállítását Tasnádiné Zsike tárlatvezetésével tekintettük meg, melyre ismét szép számban jöttek el tagjaink.

„Az Elit alakulat 2.0 című kiállítás hazánk legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be: a karosi temetőket, melyek hazánk leggazdagabb honfoglalás kori leleteit, vezérsírjait rejtették. Az első temetőre 1899-ben répaverem ásása közben bukkantak rá. A tárlat a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba: a kiásott tárgyak között találhatóak különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek, csakúgy, mint emberi csontvázak.

A kiállítás a leletek alapján körvonalazza például a honfoglaló magyarok hitvilágát, harci modorát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. Így megtudjuk többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban vagy hogyan is jutottak rabszolgákhoz.

A tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák a honfoglalók világát. Beléphetünk például egy jurtába, ahol különböző ruhamásolatokat akár fel is próbálhatunk. A jurtákat a honfoglalók nemezzel fedték le, a szerkezetek felállítása és lebontása mindig a nők feladata volt.

A kiállításnak az is fontos célja, hogy bemutassa a régészet területét, a régészek és velük együttműködő szakemberek munkáját. Interaktív eszközökön keresztül az érdeklődők is régésznek érezhetik magukat látogatásuk során, emellett antropológiai rejtélyek nyomába is eredhetnek.”

forrás: ELIT ALAKULAT

Köszönettel tartozunk Tasnádiné Zsike idegenvezetőnknek a szakmai vezetésért, ezúttal is nagy érdeklődéssel figyeltük szavait. Köszönjük Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsunknak a kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködését.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

A PROGRAMON KÉSZÜLT ÖSSZES KÉP IDE KATTINTVA LÁTHATÓ

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: