2024.03.27. 15:41

Húsvéti hagyományokat elevenítettünk fel Szegeden

Az Alsóvárosi Napsugaras Tájház adott otthont a SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete programjának 2024. március 14-én, ahol Kulik Melinda tájházvezető útmutatásával és segítségével írókázással díszítettünk tojásokat. Ez a díszítési forma nem jellemző a mi vidékünkre, amint azt megtudtuk. Tagjaink azonban könnyen elsajátították a mozdulatokat. Amíg készültek a tojásokra az egyedi motívumok, természetesen sok érdekességről beszélgettünk. Megtudtuk többek között azt is, hogy nem kellett aggódnia régen a leánynak, aki nem volt olyan ügyes az írókázásban, mint tagjaink, nem maradt ő sem szégyenben, a kevésbé tehetséges dekorálóknak rokonaik segítettek, elkészítették helyettük az írókázott tojásokat. A piros tojás színéhez természetesen kapcsolódik Jézus kereszthalálának története: egy asszony tojásokat vitt a kereszthez, melyet Jézus vére festett meg.

Mielőtt a tojások díszítésébe kezdtünk, a kalács tésztáját előre bedagasztották a résztvevők, így az írókázás alatt a tészta gyönyörűen megkelt, remekül sikerült, légiesen könnyű lett. Mi a dagasztásra használt edényben kelesztettük a kalácstésztát, de régen előfordult, hogy szövetbe kötve, a kútba leeresztve is kelesztettek. Ha megfordult a vízen a tészta, kész volt a sütésre. A kis kalácsok formázásánál úgy kellett bánni a fellazult tésztával, mint a hímes tojással, nehogy a levegőt kigyúrjuk belőle. Finom mozdulatokkal készült a sok kalácska, amiket a néhány perc sütés után örömmel kóstoltunk – az el nem fogyasztott kalácsokat a kész, megfestett, megszáradt díszes tojásokkal együtt elvitték haza a program résztvevői.

Köszönjük Kulik Melindának a sok érdekes tudnivalót, amit a húsvéthoz kapcsolódóan megosztott velünk, köszönjük Vörös Krisztinának az akadálymentesítésben nyújtott segítségét.

Programunk megvalósítását Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási kerete és a SINOSZ SzÉP tette lehetővé.

KÉPEINKET IDE KATTINTVA LÁTHATJÁTOK

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: