2022.04.06. 14:41

Húsvétra hangolódtunk Nyíregyházán

Húsvétváró kézműves foglalkozást tartottunk 2022. április 1-jén, pénteken, 14 órától a SINOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének klubtermében.

Húsvétváró kézműves foglalkozást tartottunk 2022. április 1-jén, pénteken, 14 órától a SINOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének klubtermében.

A rendezvényt a magyar hagyomány egyik legnagyobb jelentőséggel bíró ünnepkörét felidéző előadással kezdtük Szabóné Fazekas Szilvia jelnyelvi tolmács közreműködésével. A közelmúltban elhunyt Molnár V. József néprajzkutató gyűjtései nyomán Agyagási Edit megyei ügyintéző foglalta össze a nagyhét legfontosabb eseményeit és népszokásait. Szó volt a böjtről, a virrasztás fontosságáról, a halálra való felkészülésről, a passiójárás megéléseiről, a nagyszombati takarítás, meszelés tisztító erejéről, a vasárnap hajnali feltámadás menet csodáiról, s az azt követő örömünnepről. Említést nyert a fényes lélekkel kötött tojáskomaság intézménye is, mely a mi régi társadalmi rendünk egyik pillére volt.

Ezt követően asztali vagy ajtóra akasztható díszeket készítettünk, amit a résztvevők a saját elképzelésük alapján állíthattak össze. Az eddig megszokott alapanyagok mellett megismerkedtünk a dekorgumi alakíthatóságával. Először kezünk melegével, majd – felbátorodva – sütővas segítségével formáltunk virágokat, nyuszikat, csibéket.

Örömmel alkottunk, nagyokat nevettünk, jó volt újra együtt.

Köszönjük Szabóné Fazekas Szilvia jelnyelvi tolmács közreműködését és a SINOSZ SzÉP támogatását!

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: