2022.04.19. 13:05

A Hűvösvölgyben túráztunk a fővárosból

A SINOSZ Budapesti Nagyothallók Szervezete a Hűvösvölgybe szervezett gyalogtúrát 2022. március 26-án, szombaton.

 

A SINOSZ Budapesti Nagyothallók Szervezete a Hűvösvölgybe szervezett gyalogtúrát 2022. március 26-án, szombaton.

Ismét remek időt fogtunk ki a SINOSZ SzÉP keretében szervezett túrázáshoz.

Első állomásunk a Hármashatár-hegyi repülőtér volt, ahol a mezőn ráláthattunk, hogy korábban hol szálltak fel és le a vitorlázó repülők. 1933-ban nyitották meg a HHH repülőteret (az I. világháború után), ahol kizárólag vitorlázó kiképzés folyt. A Hármashatár-hegyi repülőtér emlékét egy fémtábla jelzi, amelyet a reptér üzembe helyezésének 50. évfordulóján egy csonka gúla formájúra vésett sziklatömbre erősítettek fel. A Hármashatár-hegyi adótornyok mellett található az emlékmű.

Másodikként a Vadaskerti emlékműhöz vezetett az utunk. Ezen a területen Mátyás király vadaskertje volt a 15. században. Az emlékoszlopnál némi képzelőerővel visszarepülhettünk abba az időbe, amikor ez a terület még királyi birtok volt, és az uraságok kedvükre kiélhették a vadászszenvedélyüket.
Az emlékmű közelében egy ismeretlen katona sírját is láttuk a II. világháborúból.

A túra vége felé volt lehetőségünk megcsodálni egy gyönyörű szép, hatalmas fát. Ez egy libanoni cédrus, amely egy 4377 m² kiterjedésű telken található, ami a fa környezetének hosszú távú fennmaradása céljából törvényes oltalom alatt áll. Kb. 130 évesre becsülik a korát, a magassága 15 méter, míg a törzskörmérete 3,6 méter. A libanoni cédrus Magyarországon nem őshonos, eredeti hazája Libanontól északi irányba egészen a törökországi Taurusz-hegységig tart. Jól megölelgettük és megcsodáltuk a hatalmas termetű libanoni cédrusfát.

Ismét nagyon jól sikerült a túrázás, kellemesen elfáradtunk. A túra végeztével ezúttal is ettünk egy finom lángost a lángososnál.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: