2023.12.06. 18:18

Időszaki kiállításon jártak a tagjaink Csornán

Tagjaink és a barátaink jól érezték magukat programunkon, és betekintést kaptak Nyugat-Magyarország történelmébe az 1918-1921 közötti időszakból.

A SINOSZ Csornai Helyi Szervezete szervezésében a tagjaink időszaki kiállításon vettek részt 2023. november 28-án.

A Csornai Múzeum és a Hansági Múzeum közös időszaki kiállításának a címe: „…ISTEN VOLT A GENERÁLIS…” NYUGAT-MAGYARORSZÁG 1918-1921

A kiállítás a két múzeum együttműködésével jött létre Kelemen Csaba és Németh Alajos magángyűjteményeinek segítségével.

Szalayné Galambosi Tímea, a Csornai Múzeum igazgatója tárlatvezetést tartott nekünk. Bemutatta Nyugat-Magyarország 1918-1921 év közötti időszakát a tárlaton. Ismertette velünk a Nagy-Magyarország történelmét az Osztrák-Magyar Monarchia idején és az országunk szétesésének történetét is, a csornai vonatkozásokkal együtt.

A tagjaink kérdésekkel fordultak a tárlatvezetőhöz és választ kaptak. Az őszirózsás forradalom idején az őszirózsa volt a jelkép (őszirózsát tűztek ki a katonák sapkájára, amikor onnan levették a Monarchia címerét), ezért a tárlaton a székekre is ilyen virágokat helyeztek el, és erről is beszélgettünk. Ez a gyönyörű alkotás 9 órányi munka eredménye volt. Megtudtuk, hogy az első világháború elhúzódása miatt kialakult elégedetlenség hatására tört ki az őszirózsás forradalom Magyarországon.

A Bimbi Fruzsina jelnyelvi tolmács közreműködésével tartott akadálymentes tárlatvezetés után elkísértek minket a Múzeum melletti emlékhelyre, ahol 1919. június 9-én, a pünkösd ünnepén, a Premontrei Prépostság előtt kivégezték (fákra felakasztották) azokat az embereket, akik a vörös terror ellen fellázadtak. Minden év június 8-9. körüli napokon az áldozatokra emlékeznek, ilyenkor mindig megemlékezést tartanak Csornán.

Megköszöntük a tárlatvezetést és a jelnyelvi tolmácsolást is, és elköszöntünk egymástól. Szabadprogramként lehetett sétálni a városban és ebédelni is.

A Múzeum azért hozta létre ezt az időszaki kiállítást, hogy a fiataljaink és az utókor jobban megismerhesse a múltat, a Rábaközben és a Csornán történteket is.

A program SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

A beszámolót írta: Németh Evelin megyei ügyintéző

Fotók: Csornai Múzeum és Tagok

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: