2023.08.31. 11:25

Időutazás Szombathelyen

A SINOSZ Vas Megyei Szervezetének tagjai idén is felvonultak a XXII. Savaria Karneválon.

Kislány koromban az iskolába vezető úton szinte mindennap ámulattal lépkedtem a Borostyánkő-úton, a Baltikum és a Mediterráneum közötti ókori kereskedelmi útvonal mai Szombathelyt is érintő szakaszán. Büszkeséggel töltött el, hogy Claudius császár által alapított lakóhelyem 2000 évvel ezelőtt Pannonia egyik legjelentősebb városa volt. Savaria a Borostyánkő-út mentén, precíz mérnöki tervezés eredményeként épült fel: elképzeltem a falakkal övezett város kőburkolatú utcáit, fejlett közműhálózatát, mediterrán hangulatot árasztó árkádos utcáit, fürdőit, templomait. Évtizedekkel később is különös hangulat fog el a város utcáin haladva, s nem csupán a római emlékek miatt. Hiszen Szombathely őrzi Szent Márton örökségét, valamint Szily János szellemi és kulturális munkásságának lenyomatait is.  S azóta természetesen töretlenül épül, szépül a modern város is.

2023. augusztus 25-26-án, a XXII. Savaria Karnevál alkalmából mindezeken a korokon – akár a Borostyánkő út mozaikmintás útján – végigbarangolhattunk a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének tagjaival. Két napba sűrítve megjártuk az ókori Rómát, meglátogattuk a késő barokk monumentális építészeti alkotásait, a tárlatvezetés révén visszatekintettünk a középkorra és a II. világháborúra is. De a jövő aktív részesei is lettünk, hiszen a Civil Szigeten végzett szemléletformáló tevékenységünknek köszönhetően a jövő generációra is igyekeztünk hatással lenni.

Időutazásunk első etapja az 1797-ben megépült, késő barokk Székesegyház tornya volt, ahová csak különleges alkalmakkor nyer bebocsájtást a látogató. Baranyai Martin régésztechnikus, gyűjteményvezető lendületes és érdekfeszítő vezetésével jártuk meg a szűk csigalépcsőket mindkét toronyban. Az első emeleten rácsodálkozhattunk az 1840-es óraszerkezetre, a második szinten arról találtunk történelmi tablókat, miként bontotta le Nagy Károly középkori várát Szily János, Savaria első püspöke, hogy helyére emelje a ma is központi jelentőséggel bíró, Hefele Menyhért tervei alapján készült Szemináriumot, Püspöki Palotát és Székesegyházat. A harmadik emeleten, ahol közvetlenül fölöttünk kondult meg éppen a harang, 20 méter magasról szemléltük a csodálatos kilátást a városra. A két torony között faillatú padlás vezetett azokhoz a bemutató molinókhoz, amelyek a II. világháború bombázása során megsemmisült tornyokat mutatták be. Felmentünk a 150 cm átmérőjű, 2,3 tonnás ünnepi Szűz Mária nagyharanghoz is, mely csak különleges alkalmakkor kondul meg, így például március 4-én, a szombathelyi bombázás emléknapján, karácsonykor és húsvétkor. Lefelé ereszkedve benyitottunk a karzatra, ahol a 4500 sípos orgonától tekinthettünk rá a monumentális templombelső szépségeire.

Nem sok időnk maradt a XVIII. században időzni, ugyanis egy órával később már az ókorban találtuk magunkat. A tavalyi nagysikerű felvonuláson felbuzdulva idén is felöltöttük tunikáinkat, melyeket a hölgyeken selyemstólák, az urakon tógák egészítettek ki. A karneváli forgatag az előző évhez hasonlóan színesen és vidáman telt, melynek hangulatát például ebben a videóban is átérezhetitek. Külön öröm volt, hogy egészen Nógrád megyéből érkeztek tagok, hogy velünk együtt büszkén lépkedjenek a rézfúvósok által keltett mellkasrezegtető ritmusra, Ave Savariát kiáltva és integetve a több tízezres tömegnek.

Másnap is tobzódtunk a különböző korszakok között. Az utcákon gladiátorokba, szenátorokba, hastáncosokba, zászlóforgatókba és vásári mutatványosokba botlottunk lépten-nyomon, miközben igyekeztünk a Civil Központ által berendezett Civil Szigetre, hogy több civil szervezettel együtt a SINOSZ érdekvédelmi és értékközvetítő tevékenységét bemutassuk, mindenekelőtt pedig, hogy felhívjuk a civil lakosság figyelmét a siket kultúra sajátosságaira. Ennek a kezdeményezésnek nem is lehetett volna jobb fórumot találni, mint a több tízezer embert vonzó Savaria Karnevál. A felnőtteknek jelvadász játékkal és kvízzel készültünk, a gyerekek memóriakártya és színezők segítségével nyertek betekintést a siketek világába. Jó beszélgetések, fontos kapcsolatok alakultak ki ezen a délutánon. Éppen csak elbúcsúztunk az utolsó érdeklődőtől, máris 2000 évet ugrottunk vissza az időben, és indultunk a szombati felvonulás fáklyákkal fényesített induló helyszínére.

Hosszú és tartalmas hétvége áll mögöttünk, melyben úgy ugráltunk az egyes korok között, mint ahogy kislányként szökdeltem a Borostyánkő-út macskakövein. A mai napig misztikum övezi az időutazás lehetőségét, azt viszont bizton állíthatom, hogy egy évben egyszer Szombathelyen lehetséges. S mi idén is beszálltunk ebbe az időgépbe.

Köszönetünket fejezzük ki Baranyai Martin tárlatvezetőnek és Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak a barokk kori utazásunk lehetővé tételéért. Hálásak vagyunk Gorza Norbertnek, hogy lehetőséget kaptunk bemutatkozni a Civil Szigeten. Külön köszönjük Gergácz Marcell megyei elnök, Tóth Csabáné megyei elnökségi tag és Kiss Andrásné jelnyelvi hallgató önkéntes munkáját, akik a Civil Szigeten számos gyermek és felnőtt arcára csaltak mosolyt.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: