2022.06.02. 15:23

Illúziókiállításon jártunk Szegeden

A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete 2022. május 17-én ismét egy érdekes programra várta az érdeklődőket: közösen tekintettük meg a szegedi Árkád bevásárlóközpontban látható időszaki kiállítást. A Minden, ami illúzió – ne higgy a szemednek! c. kiállítás nagy sikert aratott a résztvevők közt, lelkesen pózoltunk a rengeteg fotóhoz, melyek elkészültét követően a mobilfotókat visszanézve láthattuk meg a képtelenségeket.

Hogy miket is láttunk?

3D padlófestményeket – ezeknek a speciális aszfaltrajzoknak az a lényege, hogy egy bizonyos pontról nézve háromdimenziósnak tűnnek. A rajzok mellett jelölés található, onnan fotózva tökéletes kép készülhet.

Az Ames-szoba néven ismert illúzió esetében, ha megfelelő szögben fotózunk, olyan, mintha a szobában álló két fő közül a közelebbi óriás, a távolabbi törpe volna.

Kellékes illúziókból is többfélét láthattunk: az egyik esetben például a térbeli formák mérete volt becsapós: a kép melletti elemet rá kellett illeszteni a megfelelő alakzatra, és máris megláthattuk, mi a valóság.

A fordított szoba esetében egy fordított világba léphettünk, majd a fotók elkészültét követően a képeket megszerkeszthettük, majd 180 fokkal elfordítva pont úgy tűnik, mintha a szoba plafonján állnánk.

Egy optikai csalódást vizuálisan észlelt képek jellemeznek, melyek eltérnek az objektív valóságtól. Rengeteg ilyen képet láthattunk, melyeket nagy érdeklődéssel szemléltünk, különböző távolságra vagy eltérő szögből állva, majd elemeztük őket, miközben jókat nevettünk.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária

ÖSSZES VARÁZSLATOS KÉPÜNK IDE KATTINTVA LÁTHATÓ

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: