Bár a Covid sokadik hulláma megint a „fejünk felett”lebeg, 2022. október 15-én, egy szép szombat délelőttön nagyothalló tagjaink rendhagyó klubnap keretében jöttek össze a SINOSZ Baranya Megyei Szervezetében, hogy egy tartalmas programon vegyenek részt a SzÉP keretében.

Igyekszünk minden évben legalább egy alkalommal nagyothalló tagjainknak olyanformán segíteni, hogy szakember bevonásával a mindennapi életvitelükhöz nélkülözhetetlen hallókészülékek és tartozékaik tekintetében hasznos és naprakész információhoz jussanak.

Természetesen nagyon sok szempontot kell figyelembe venni a készülék kiválasztásánál, de azt is szem előtt kell tartani, hogy nem a fülnek kell érettnek lennie a készülék kiválasztáshoz, hanem sokkal inkább a léleknek. Amíg az érintett saját maga nem akar változtatni a sorsán, addig ez sem nekünk, sem pedig a környezetének nem fog sikerülni.

A mai “intelligens” készülékek a legtöbb esetben lehetőséget nyújtanak hallásproblémák megoldására, de előfordulhat, hogy az ügyfelek részéről is szükségeltetik némi kompromisszumkészség.

A hallássérülés mértékétől, a nagyothalló személy társbetegségeitől, az egyén habitusától és az életkor előrehaladtától függően könnyebb/nehezebb a családtagok dolga a kommunikációs elszigeteltség leküzdésében.

A békés (szeretetteljes) és toleráns egymás mellett élés, a családtagok alkalmazkodási képessége és hajlandósága sok gondolatot és gyakorlati tanácsot vet fel.

A segítségnyújtás, tanácsadás nem ért véget a program befejezésével, hiszen szakértőnk, Csapóné Varga Szilvia a szürke hétköznapokban is bármikor a tagok rendelkezésére áll.