2022.05.16. 15:45

Kalandra fel! – Nyomozás az ókori Savariában

Kalandra fel! - Nyomozás az ókori Savariában

KALANDRA FEL! – NYOMOZÁS AZ ÓKORI SAVARIÁBAN

Savaria – melynek római kori elődjét Kr.e. 50-ben alapították a rómaiak – elsőként kapott városi rangot Claudius császártól a magyar városok római korban is létező elődei közül. Így a római kori emlékeiről híres Szombathelyt méltán tartjuk Magyarország egyik legrégebbi városának. Itt haladt át a nevezetes kereskedelmi útvonal, a Borostyánkő út; a város szülötte az ókor egyik nagy szentje, Szent Márton, de itt tárták fel a mai Romkert jelentős épületcsoportjait vagy az Iseumot: Ízisz, egyiptomi istennő világhírű szentélyét is.

Ebben a különleges miliőben vár mindenkit szeretettel a SINOSZ Vas és Zala Megyei Szervezete egy ötállomásos nyomozós játékra!

  1. Első állomásunk a Járdányi Paulovics István Romkert, ahol ingyenes tárlatvezetéssel tekintjük meg Constantin császár palotáját, a Mercurius-szentélyt, illetve végigsétálunk azon a bazaltborítású úton, amelyen hajdan a római légiók is meneteltek.
  2. Ezt követően a szomszédos Sala Terrenába látogatunk, mely Magyarország első archeológiai kőtára és múzeuma. A Püspöki Palota földszinti díszterme Savaria köveit mutatja be.
  3. Felkeressük a Milleniumi Falfreskót, Közép-Európa legnagyobb történelmi tárgyú kültéri falfestményét. Az 1006 négyzetméternyi falfelület Szombathely kétezer éves történelmét idézi fel, köztük jó néhány római tárgyú emléket.
  4. Szent Márton szülőházánál egy rövid sportversenyre invitáljuk a résztvevőket.
  5. Végül visszasétálunk a SINOSZ klubhelyiségébe, ahol rövid képes előadást hallgatunk meg a római gasztronómiáról, étkezési szokásokról. A kulináris utazást követően a gyakorlatban is kipróbálhatjuk egy római kori menü összeállítását.

A 4-5 játékosból összeállt csapatok minden állomáson feladatot kapnak. A feladványok megfejtése, az egyes állomások teljesítése során dénárokat gyűjthetnek, a győztes csapat az lesz, akinek tarsolya a legtöbb ezüstpénzt rejti.
A nyertes csapat értékes jutalomban részesül, valamint a szeptember 24-i országos siketek világnapi rendezvényen egy újabb kihíváson képviselheti megyénket!

A közeli gyereknapra tekintettel a klubhelyiségben a gyermekeket változatos meglepetések várják (óriás építőkocka, lufihajtogatás, agyagozás), így feltétlenül számítunk a gyerekek részvételére is!

Programunkat tovább színesíti, hogy vendégeink lesznek a SINOSZ Zala Megyei Szervezetének tagjai, akiket szeretettel és örömmel fogadunk nyomozós játékunkban. Később Zalaegerszegen folytatódik a nyomozás, akkor a Vas megyei csapatok utaznak Zalába!

A családtagokat is szívesen látjuk programunkon, de a vetélkedőben csak akkor tudnak részt venni, ha marad hely a csapatokban. SINOSZ-igazolvánnyal a belépés mindenhová ingyenes tagjainknak és kísérőiknek is.
A kommunikációs akadálymentesítés minden helyszínen biztosított.

IDŐPONT: 2022. június 4. (szombat)

TALÁLKOZÓ: 10.15-kor a Romkertnél, cím: Szombathely, Mindszenty József tér 1.

JELENTKEZÉS: május 30-ig a megyei ügyintézőknél:

Patona Mária (Vas megye)

Pummerné Gróf Katalin (Zala megye)

Mindenkit szeretettel várunk!

A program a SINOSZ SzÉP keretein belül valósul meg.

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: