2022.05.23. 11:33

Kiszomboron jártunk Szegedről

A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete kirándulást szervezett 2022. május 10-én Kiszomborra.

A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete kirándulást szervezett 2022. május 10-én Kiszomborra, mely során a település történetével és nevezetességeivel ismerkedhettünk meg Tasnádiné Zsike idegenvezetésével.

Érkezésünkkor Endrész Erzsébet, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke, Kiszombor helytörténetét kutató, a település kulturális életében aktívan tevékenykedő pedagógus fogadott bennünket. A programunkon végig kalauzolta csoportunkat, némi háttéranyaggal, egyéb információkkal, helytörténeti érdekességekkel kiegészítve az elhangzottakat.

Megismertük a mai Kiszombor település kialakulásában fontos szerepet játszó zombori Rónay család történetét, megtekintettük a Rónay-kúriában berendezett családtörténeti kiállítást, majd a kora középkori körtemplomba látogattunk el. Itt egy kicsit elmélyülve, elcsendesedve megpróbáltuk a hely szellemiségét átérezni.

A Rónay-kúria éttermében elfogyasztott ebédünk után a magtárban berendezett helytörténeti gyűjteményt tekintettük meg, innen elindulva megálltunk az impozáns, timpanonnal koronázott ötszintes magtárnál, majd a helyi temető Rónay-sírkertjébe látogattunk, ahol a helyreállított kriptát, illetve a stációkkal körbevett temetőkápolnát ismerhettük meg idegenvezetőink jóvoltából.

A település műemlékeiről letölthető összefoglaló:

KISZOMBOR

A kirándulásunk során felkeresett épületek rendszerint zárva tartanak, ezért érdemes előre egyeztetett időpontban ellátogatni oda, hogy biztosítani tudják a bejutást. Időnként nyílt napokat is tartanak, ilyenkor bárki betérhet előzetes bejelentkezés nélkül.

Köszönjük Tasnádiné Zsike idegenvezetőnknek ezúttal is a tartalmas szakmai ismertetést, illetve Endrész Erzsébetnek, hogy kutatásait megosztotta velünk, és – csatlakozva csoportunkhoz – lehetővé tette számunkra az épületek belső tereinek megtekintését. Köszönettel tartozunk Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács akadálymentesítésben való közreműködéséért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

KÉPEINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: