2024.04.24. 10:33

Kölcsönhatások

Színházbejáráson vettünk részt Szombathelyen

A szombathelyi Weöres Sándor Színház kulisszái mögé tekinthettek be tagjaink a Vas Megyei Szervezet szervezésében.

Kölcsönhatások: akár egy kortárs darab címe is lehetne ez, a 2024. április 23-i kulisszajárást legjobban jellemző kifejezés. Ám nem nézőként voltak jelen a Vas Megyei Szervezet tagjai, hanem a színpad másik oldalán! S nem csupán passzív résztvevőként, hanem a jövőbeli események aktív alkotójaként is. De színházi barangolásuk kezdetekor erről még mit sem tudtak…

Bár Szombathely számos értékkel és történelmi nevezetességgel büszkélkedhet, be kell vallanunk, hogy a ma középkorú és idősebb generáció nem járhatott színházba fiatalabb éveiben a vasi megyeszékhelyen. A város kulturális életének nagy hiátusa volt egy állandó színtársulat és a nekik otthon adó állandó hely létesítése. 2007-ben végre megalakult a közszínház,  s 2010-11-ben, egy év alatt fel is épült a szombathelyi születésű költőről elnevezett Weöres Sándor Színház

E szép épület színházmenedzsere, Németh Károly vezette körbe a három megyéből verbuválódott csapatunkat egy áprilisi kora délutánon. Sötét, keskeny folyosókon keringve, különböző korokat idéző jelmezek és díszletek között kezdtük meg időutazásunkat. Első utunk abba a helyiségbe vezetett, ahol 2011-ben a videotechnika segítségével készített Az ember tragédiáját mutatta be elsőként az akkoriban Jordán Tamás igazgatása alatt álló színház. A hangstúdióba tett kitérő után a jelmeztár izgalmas világába csöppentünk, ahol ezerszám sorakoztak a különböző színű, anyagú jelmezek. Itt tudtuk meg, hogy egy színházi produkció 6-8 hét alatt jön létre, ám korábban is sokan dolgoznak már egy-egy szövegkönyvvel. A rendezés aprólékos, izgalmas munka, ugyanakkor csupa matematika, logisztika. A színpadon kívül a háttérben is zajlik a munka, hiszen a díszleteket és a jelmezeket alig két hónap alatt kell megterveztetni, legyártatni.

Több érdekes díszletrészletre is láthattunk példát a következő, Márkus Emília-teremhez tartozó díszletraktárban. Maga az előadóterem 180 nézőnek biztosít helyet, s éppen a Mikve című, csak női szereplőket felsorakoztató darab díszletei között foglalhattunk helyet a kulisszajárás következő állomásaként. A kényelmes székeken megpihenve Balogh Lívia akadálymentesítésért felelős munkatárssal kezdődött egy igazán hasznos beszélgetés. Kiderült, hogy egy ideje tervezik az akadálymentesítést, s (véletlen) szerencse, hogy ennek mikéntjéről az érintetett csoportot személyesen is meg tudták kérdezni. Értő figyelemmel, az eddigi tapasztalatokat beépítve próbálták közösen kigondolni, hogyan működhetne egy darab akadálymentesítése a szombathelyi színházban. Igazi párbeszéd és együtt gondolkodás alakult ki, s reméljük, hogy adó és vevő kölcsönhatásának köszönhetően valami igazán nemes dolog fog megszületni e színház falai között.

Egy újabb jelmeztáron keresztülhaladva végül a nagyszínpadon kötöttünk ki, ahol a nem sokkal korábban befejeződött próba díszletei között pózolhattunk. Aki pedig szeretné megtudni, milyen szempontok alapján állítják össze a repertoárt, annak személyesen is el kell látogatnia a színház által rendszeresen biztosított kulisszajárások egyikére.

Köszönjük Németh Károlynak a szakszerű és érdekes körbevezetést és Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben nyújtott segítségét!

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Szeretettel várunk mindenkit következő programjainkra is!

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: