2023.12.19. 08:14

Könyvkötő foglalkozáson vettünk részt Békéscsabán

Egy lassan feledésbe merülő szakma rejtelmeibe kaptunk betekintést.

A SINOSZ Békés Megyei Szervezete különleges kézműves programra várta tagjait 2023. december 13-án. A Békés Megyei Könyvtárban Biró Bertold könyvkötő mester vezetésével a könyvkötő mesterség alapjaival ismerkedhettünk meg bemutató foglalkozás keretében.

A könyvkötészetben számos eljárás létezik, az egyes papírlapok vagy ívek összefűzése, majd fedelekből és gerincből álló borítékkal való ellátása többféleképpen történhet. A résztvevők most két egyszerű módon készíthettek könyvecskéket, lépésről lépésre haladva a mester által bemutatott és elmagyarázott módon. A kiválasztott papírokból, lemezekből, kartonokból és ragasztó felhasználásával – mindenki az előzetesen bemutatottak szerint, óvatosan és koncentrálva – hajtogatott, vágott, illesztett, ragasztott és a folyamat végére elkészültek a munkánk gyümölcsei: csodás alkotások születtek, melyeket büszkén vihettünk haza.

A foglalkozáson számos szakmai kifejezéssel megismerkedhettünk, szó volt a vágógépekről, láthattuk a papírguillotine működését és biztonságos működtetését. Nagyon informatív program volt, érdekes szakma alapjaiba kaptunk betekintést, résztvevőink kérték, hogy jövőre szervezzük meg a folytatását, kíváncsiak a további ismeretekre, és Bertold mester további eljárásokat tudna még nekünk bemutatni.

Köszönjük Biró Bertold könyvkötő mesternek, hogy a kulturális értékként számon tartott mesterséggel megismertetett minket, szakmájának színvonalas, jól érthető bemutatásával felkeltette további érdeklődésünket a könyvkötészet iránt. Köszönettel tartozunk Ruminé Niethammer Edina jelnyelvi tolmácsunknak az akadálymentes kommunikáció biztosításáért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: