2024.03.05. 17:53

Középpontban a hallás és a nagyothallás – a hallás világnapját ünnepeltük a SINOSZ-ban

A hallás világnapja alkalmából először tartott rendezvényt a SINOSZ, óriási érdeklődés mellett.

Március 3. a hallás világnapja, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a jó hallás, ill. a hallásvédelem és a hallásgondozás fontosságára.
Talán meglepő, hogy külön világnapot szentelnek a hallásnak, de sajnos nagyon is indokolt ez a figyelemfelhívás, hiszen a hallásvesztés világszerte a népesség egyre szélesebb rétegét érinti. A WHO adatai szerint jelenleg minden 5. ember él valamilyen fokú hallásvesztéssel, 2050-re pedig átlagosan bolygónk minden 4. lakójánál várható hallásprobléma megjelenése, ezzel 900 millióra növekedhet a hallási fogyatékossággal élők száma!

A hallássérült személyek között a magyar népességen belül és így a SINOSZ tagságában is jelentős többségben vannak a nagyothalló személyek, akik nagy részének szüksége van hallókészülékre vagy cochleáris implantátumra, ill. különféle életvitelt támogató segédeszközökre. Mivel ezen eszközök terén rohamos fejlesztések történtek az utóbbi években-évtizedekben, ill. egyre szélesebb körű a termékkínálat is, fontosnak tartjuk, hogy az érintett személyeknek segítsünk tájékozódni a lehetőségekről.

Ezzel a céllal idén első alkalommal szerveztünk a hallás világnapja alkalmából egy országos rendezvényt, amelyet 2024. március 2-án, a SINOSZ országos székházában tartottunk meg, találkozási és ismeretszerzési lehetőséget biztosítva a hallásjavító segédeszközök hazai forgalmazói és a felhasználók számára, a hallássérült sorstársakkal való együttlétre és tapasztalatcserére is módot adva. Az ingyenes, jelnyelvi és írótolmácsolással akadálymentesített rendezvényünkre nemcsak a SINOSZ tagjait, hanem minden érdeklődőt invitáltunk: a már hallókészüléket vagy CI-t (cochleáris implantátumot) viselőket, és olyan személyeket is, akik saját vagy hozzátartozójuk hallásproblémája, érintettsége okán érdeklődnek a téma iránt.

Rendezvényünkön előadásaikkal és standjaikkal bemutatkoztak a magyarországi hallókészülék- és cochleáris implantátum-forgalmazó cégek, valamint a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálata is. A szakemberek előadásai és a forgalmazói standok bemutatói körképet adtak a magyarországi hallókészülék-kínálatról és az újdonságokról.

Tisztában voltunk azzal, hogy rendezvényünk hiánypótló szerepet tölt be, hiszen a SINOSZ meghívását elfogadva térben és időben egyszerre jelent meg számos forgalmazó cég, mégis meglepett minket az eseményre regisztrálók és az egész országból érkező érdeklődők nagy száma.

Milyen témákról volt szó a szakemberek előadásain? A Belsound Kft.-től megtudhattuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet hallókészülékünkből; a Sonova Hungary Kft. a Phonak és a Unitron vállalatoknak a hallásgondozásban alkalmazott újdonságait ismertette. Az Audiorex Kft. az Advanced Bionics cochleárisimplantátum-újdonságokat és érdekességeket, a Cochlear Tudásközpont / HEAR&GO Kft. a Cochlear termék- és szolgáltatási portfólióját mutatta be, a Victofon Kft. pedig a MED-EL hallásjavító implantátumok világába adott betekintést.

A SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálat jelenlegi hallássérült ügyfeleinek többsége siket személy, ezért a rendezvény jó alkalmat kínált a nagyothalló felhasználók számára is elérhető akadálymentesítési megoldások bemutatására. A KONTAKT standján a régi és a leendő ügyfelek is személyre szabott segítséget kérhettek, a forgalmazók standjain pedig volt mód egyes segédeszközök megtekintésére, és az egyéni kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők. Ezzel a lehetőséggel számos résztvevő élt is a nap folyamán.

A jelen lévő forgalmazókkal együtt örömmel tapasztaltuk a hatalmas érdeklődést, a rendezvényen és azóta is kapott számos pozitív résztvevői visszajelzést, ami mind megerősíti a  SINOSZ-nak azt a szándékát, hogy a következő években is legyen olyan nap, amikor a figyelem fókuszába helyezzük a nagyothallást.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: