2023.09.29. 08:09

“Közös Jelek” – Minikonferencián vettünk részt Szegeden

Bemutatkozott a SINOSZ KONTAKT és jelnyelvi tolmácsszolgáltatása

A Közös Jelek címmel, a hallássérült emberek társadalmi jóllétéért, esélyegyenlőségéért végzett közösségi kutatás eredményeit mutatták be Szegeden.

2023. szeptember 22-én Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában került megrendezésre a YouCount projekt szegedi esettanulmányának bemutatkozó konferenciája az Environmental Social Science Research Group (ESSRG), az SZTE Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének együttműködésében.

A rendezvényen a SINOSZ igazgatója, Sáfrány Margit is jelen volt, a Szeged Televíziónak interjút adott, melyben az egymás iránti toleranciát és elfogadást említette természetes, fontos kapocsként az emberek között, mely általában is megoldást jelent a társadalomban a mindennapokban.

A konferencia megnyitójában Mihók Barbara köszöntötte a meghívottakat, résztvevőket, érdeklődőket, bemutatta a kutatást, amelynek célja a hallássérült fiatalok jóllétének növelése volt, nagyothalló fiatalok bevonásával zajlott – néhány hónapja siket fiatalok is bekapcsolódtak a projektbe, miután a kutatók számára a közös megbeszélések kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy a „hallássérült fiatalok” nem jelenthet általános gyűjtőfogalmat, az igények, a szempontok hallásállapot alapján jelentősen eltérők lehetnek.

Telek Ákos a bevezető után a kutatás részleteiről, saját nehézségeiről, személyes tapasztalatairól, eredményeiről beszélt, melyeket nagyothalló fiatalként tapasztalt. Bemutatta a kutatás során használt YouCount applikáció segítségével összegyűjtött adatokat, azok számadatait, az ezekből levont következtetéseket – majd az így született „Erőforrás Adatbázis” kétféle, mindennapi használatra kialakított megjelenési formáját. Ez az adatbázis a „pozitív erőforrásokat” tartalmazza, bővíthető, módosítható, kategóriánként csoportosítja a szegedi pozitív tapasztalatokat nyújtó helyeket, a hallássérült fiatalok számára online elérhető, saját tapasztalataik alapján gazdagíthatják.

A rövid szünet ismerkedéssel, kötetlen beszélgetéssel telt.

A rendezvény második felében Szlivka Ágnes és Tóth László mutatkozott be, érdekes tapasztalatokat osztottak meg a jelenlévőkkel gyermekkorukból, látványos volt a fejlődés, változás a társadalmi szemléletmódban kettőjük élete során. Szlivka Ágnes gyermekkorában még nem volt jelnyelvi tolmácsszolgálat, sokkal több nehézséggel kellett szembenéznie a mindennapi életében, ügyintézésnél is, a testvére, szülei tudtak neki segíteni a kommunikációs akadályok leküzdésében – Tóth László pedig már arról tudott beszélni, hogy a szemléletbeli és a technikai fejlődésnek köszönhetően sok helyzetben kapott segítséget, könnyebben talált megoldást, nem a szüleire utalva tudta, tudja intézni a saját dolgait, önállóbb lehet, látja a múltbéli nehézségekhez képest a saját életének könnyebb megoldásait. Természetesen nem lehet azt állítani, hogy most már nincs fejlődési lehetőség, sok-sok hiányosság tapasztalható még mindig, örömmel kijelenthetjük viszont, hogy a fejlődés, a szemléletváltás folyamatos – ebben mindkettőjüknek szerepe van abban az értelemben, hogy szemléletformáló előadásokat tartanak. Erőforrásuk a SINOSZ, jelnyelvi oktatóként tanítanak. Gyermekeik hallásállapota is eltérő, mégis mindketten megtalálják a megfelelő megoldásokat, a kulcs a nyitottság, ez is a kérésük a társadalom felé, ez az, ami a leghatékonyabb megoldásokat eredményezi.

A tolmácsszolgáltatások lehetőségeiről, szerepéről, jelentőségéről két, egymást jól kiegészítő területet ismertetve kaptak információt a rendezvény résztvevői: a SINOSZ jelnyelvi tolmácsszolgálatainak működését, feladatköreit, kompetenciáit mutatta be Vörös Krisztina, a SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálatának szakmai vezetője. Megtudhattuk tőle, milyen helyzetekben, hogyan vehető igénybe a tolmácsszolgáltatás, kik, mekkora időtartamban, milyen élethelyzetekben kérhetik a tolmácsok segítségét. A személyes tolmácsolás lehetősége nem mindig adott, azonban ma már ez is könnyedén áthidalható, a SINOSZ KONTAKT videó alapú tolmácsszolgáltatást Horváth Zsófia szolgálatvezető mutatta be röviden: mióta vehető igénybe, milyen feltételek szükségesek hozzá, milyen új lehetőségek nyíltak meg a nagyothalló és siket személyek számára a szolgáltatás által. A videó alapú tolmácsolást a SINOSZ jelnyelvi tolmácsszolgálatainak munkatársai végzik, a technika nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően bárhol lehet az országban a tolmács, szintén nincs jelentősége, hogy az ügyfél hol tartózkodik, gördülékenyen lehet bármilyen ügyet intézni, amihez nem szükséges kifejezetten személyes jelenlét. A SINOSZ számos partnere biztosít ügyfelei részére KONTAKT-elérhetőséget, egyre bővül azoknak az intézményeknek a köre, akik együttműködőként – a náluk található tablet segítségével – ügyfeleikkel a videó alapú tolmácsolásnak köszönhetően könnyebben, akadálymentesen tudnak kommunikálni, ezzel is elősegítve az önálló életvitelt a siket és nagyothalló emberek részére egyaránt.

Újabb szünet következett, mely után három kiscsoportos beszélgetésben vehettek részt az érdeklődők, jelenlévők. Mihók Barbara és Telek Ákos vezetésével az Erőforrás Adatbázis további fejlesztéséről értekeztünk, Gébert Judit és Gálné Gabriella a további szegedi együttműködésekkel kapcsolatos beszélgetést moderálta, Juhász Judit és Kosztopulosz Andreász pedig a pénzügyi szolgáltatások hozzáférhetőségéről tartottak egy workshopot. Az aktív részvétellel zajló, hasznos beszélgetések sok jó tapasztalatot hoztak, amelyek a továbbiakban újabb eredményeket ígérnek, alapjai lesznek az elkövetkező közös munkának. Az eredményeket mindhárom csoport megosztotta a többiekkel, megállapítottuk, hogy különösen jó hangulatú, sikeres konferencián vehettünk részt – mindez természetesen jelnyelvi tolmácsok közreműködésével, kommunikációs akadálymentesítéssel történt. Nem kérdés, hogy tovább haladunk közösen ezen az úton, mindannyian bízunk abban, hogy hamarosan újabb eredményekről számolhatunk be.

KONFERENCIÁNK KÉPEI IDE KATTINTVA TALÁLHATÓK

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: