2024.03.25. 11:47

Különleges nőnapi programunk volt Szegeden

Az idei évben rendkívüli nőnapra hívtuk tagjainkat Szegeden. A SINOSZ Hódmezővásárhelyi és a Szegedi Helyi Szervezetének közös programján régi idők lányainak, asszonyainak életét idéztük fel Kulik Melinda segítségével az Alsóvárosi Napsugaras Tájházban. A tájház tiszta szobájában ültünk le, ahol Melinda érdekes élettörténetekkel, hagyományokkal, szokásokkal várt minket. Használati tárgyakkal tudtuk gombolyítani a történetek fonalát. Az asztalra elhelyezett tárgyak közül kiválasztottak tagjaink egyet, Melinda pedig mesélt a lányok ismerkedési lehetőségeiről, szokásokról, arról, hogy hogyan jutott el a lány az eljegyzésig, lehetett-e meggondolni magát, milyen volt az esküvő előtt, után az élete, hol éltek, milyen kötöttségek között. Tájegységenként nagy eltérések voltak szabadságban, kötöttségben, ítélkezésekben, szabályok terén. Ahol nagyon komolyan vették a szokásokat, sokszor akár könyörtelenül ragaszkodtak az erkölcsi, vallási nézetekhez, ott bizony nehezebb élete volt a lányoknak, asszonyoknak, sajnos előfordult öngyilkosság is a túlzott szigor miatt. Amelyik tájegységeken elfogadóbb szemléletmóddal gondolkoztak, szeretettel több megoldható helyzetet láttak, ott jó volt a közösség, nem voltak szűk keretek közé szorítva a mindennapok.

Igazán különleges megemlékezés volt ez az alkalom a nőkről, rendkívül érdekesnek találták a résztvevők, hogy így, csokorba szedve, összefogva ismerték meg a lányok, asszonyok mindennapi örömeit, nehézségeit, gondolatait, akár lázadásait is. Megállapíthattuk, az összehasonlítás alapján szerencsésebb most nőnek lenni, jellemzően könnyebb a nők élete a mai időkben a magyarlakta területeken.

Természetesen a nőnapi sütizés és a virág sem maradhatott el, így kapcsolódtunk a jelen nőnapi szokásaihoz.

Köszönjük Kulik Melindának ezt a különleges nőnapi programot, a sok érdekes tudnivalót, történetet. Köszönjük Vörös Krisztinának a jelnyelvi akadálymentesítésben való közreműködést.

Programunkat megvalósítását az alábbi két pályázat tette lehetővé: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási kerete és a SINOSZ SzÉP.

KÉPEINKET IDE KATTINTVA LÁTJÁTOK

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: