2023.09.18. 11:33

Lencsevégen

Kettős fotós program Szombathelyen

A SINOSZ Vas Megyei Szervezetének tagjai két fotózással kapcsolatos rendezvényen is részt vettek a magyar fotográfia napja alkalmából.

A 2023-as évben Szombathelyen második alkalommal sikerült meghívni egy „büszkeségünket”, a Vas Megyei Szervezet egy-egy olyan tagját, akinek munkássága követendő, tevékenysége példaértékű.

Ezúttal – 2023. szeptember 7-én – Unger Tamás fotóriporter volt a vendégünk, aki Fotózási alapismeretek címmel interaktív előadást tartott tagjainknak, és olyan szempontokat villantott fel, melyek segítségével egy amatőr fotós is igazán profi fényképeket készíthet. Mielőtt beavatott bennünket ezekbe a trükkökbe, a Berzsenyi Dániel Könyvtár jóvoltából megtekintettük a Régi fényképezőgépek Magyar Zoltán gyűjteményéből című egyedülálló kiállítást is. Szalainé Bodor Edit igazgatóhelyettes asszony meghívására csapatunkat Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő vezette körbe, és számos érdekességet mesélt erről a lenyűgöző fényképészet- és technikatörténeti kiállításról.  A tárlat műtermi gépek segítségével mutatja be a fényképezés történetét, felvillantva a magyarok szerepét is a technikai vívmányok terén (például a lencse felfedezése). 

Spiegler Tibor bemutatja Magyar Zoltán gyűjteményét

A becslések szerint naponta körülbelül 10 millió digitális fotó készül. Ma sokkal kevésbé lényeges dolgokat örökítünk meg, majd törlünk ki egy gombnyomásra, nem úgy, mint a fényképészet hajnalán, amikor az időtálló papírképeken szereplő személyek számára megismételhetetlen és egyszeri alkalom volt, hogy lencsevégre kapták őket. Az emberek vágytak arra, hogy arcuk fennmaradjon az utókornak, ám a festményeken való megörökítés lehetősége csak a gazdagok számára volt elérhető. A fényképezőgépek fejlődésével életében legalább egyszer mindenki tudott fényképet készíttetni a családjáról.

Spiegler Tibor magánygyűjteményének egyik darabja

A fényképezőgépeket és a régi képeket csodálva olyan kulisszatitkokat is megtudhattunk, hogy miért nem mosolyogtak az emberek ezeken a fotókon, és milyen trükkök segítségével bírtak a hosszú expozíciós idő miatt ugyanabban a testhelyzetben maradni huzamosabb időn keresztül.

Olyan különlegességeket láthattunk a kiállításon, mint a fotópuska, a kémfényképezőgép, egy távcsővel egybeépített japán gép, de a Kodak első amatőröknek készült gépei és a Leica, a világ egyik legjobb fényképezője is a tárlatot gazdagítja. Előadónk a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt fektetett: „A fotó a világ megismételhetetlen tükrét adja” – vallja, és a kattintgatás helyett a gondolkodás fontosságára világított rá egy-egy kép készítésekor.

Miután elbúcsúztunk tárlatvezetőnktől, a könyvtár egy külön termében kaptunk lehetőséget, hogy Unger Tamás interaktív előadását meghallgassuk, mely arról szólt, hogy a FÉNY-nyel KÉPesek vagyunk-e ÉSZ-szel bánni. Annak fontosságát hangsúlyozta, hogy egy kép készítése előtt mindig gondolkodjunk el azon, mit szeretnénk közölni, mely érzést szeretnénk, ha a szemlélő is átélne, mit akarunk megmutatni. Ha a jó látásmód, a megfelelő gondolkodás, az adekvát fényforrás és fényérzékenység (ISO) kritériumai teljesülnek, minden esélyünk megvan rá, hogy dinamikával rendelkező, remek fotót készítsünk, függetlenül fényképezőgépünk/okostelefonunk minőségétől. Az előadásnak köszönhetően talán kedvet kaptak tagjaink egy új szakma elsajátításához is, mely pompásan illeszkedik az idei Mi leszel, ha nagy leszel? programsorozatunkhoz.

Tagjaink érdeklődve hallgatják az előadást


FOTÓPÁLYÁZAT

Előadónk fotópályázatot hirdetett, melyet minden megyére szeretnénk ezúton kiterjeszteni. Szeptember 22-ig két kép beküldését várjuk a szombathely@sinosz.hu e-mail-címre.

  • Természetkép: Olyan helyszínről, ahol nagyon szeretünk tartózkodni. Szempontok: fényviszonyok, napszak
  • Portré: Kép egy családtagról. Szempontok: érdekes megvilágítás, jó szög

Köszönetünket fejezzük ki Unger Tamás és Spiegler Tibor előadóknak, hogy szabadidejükben örömmel vállalták csoportunk vezetését, tanítását. Köszönjük Szalainé Bodor Edit segítségét, hogy programunk ilyen kereken és kényelmesen megvalósulhatott. Hálánkat fejezzük ki a kommunikációs akadálymentesítésért Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak is.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: