2023.02.13. 07:39

Lendületben: Szemléletformálási hullám Szombathelyen

Újabb iskolai meghívásnak tett eleget a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének animátorcsapata.

2023. február 8-án a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két harmadikos osztályába is hívták a SINOSZ Vas Megyei Szervezetét Tóth Csabáné vezetésével, hogy a kétszer 25 diákot számláló osztályokat vezesse be a siketkultúra érdekes világába.

Mindig nagy öröm számunkra, amikor felkérést kapunk érzékenyítő órák megtartására, és az utóbbi időben – a helyi médiával való mind szorosabb együttműködésünknek is köszönhetően – szárnyra kapott a megyében ez a lehetőség: nemcsak Szombathelyről, hanem Szentgotthárdról és Püspökmolnáriból is érkeztek megkeresések, melyeknek a lehetőségeink szerint igyekszünk eleget tenni.

Tóthné Kati Temesi Éva jelnyelvi tolmáccsal együtt nagy szakértelemmel és gyermekközpontú interaktív bemutatóval kelti fel a nebulók érdeklődését, akiknek kérdéseik kiapadhatatlanok, tudásvágyuk kielégíthetetlen, tanulási képességeik bámulatra méltóak. A 45 perces órák végén általában mindenki tudja jelelni a saját nevét és néhány alapvető kifejezést.

Persze a diákok próbára is teszik az előadókat, a Reményik iskola Nagy Szabó Viktória vezette 3.b osztálya például állatnevek jeleire volt kíváncsi, úgymint: hópárduc, gyűrűsfarkú maki, de a Tyrannosaurus rex is terítékre került.
Ugyanebben az iskolában Szabóné Nagy Eszter 3.a osztálya példamutató kezdeményezésbe fogott: az iskolában minden évben megrendezett tavaszünnepen egy ének refrénjét szeretnék eljelelni szüleiknek, és ehhez a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének segítségét kérték. Videós rögzítés után személyesen is bemutattuk a megtanulandó sorokat, és örömmel fogadtuk a meghívást magára a márciusban tervezett eseményre.

Mindig jó érzéssel hagyjuk el a iskolatermeket, ahol csillogó gyermekszempárok ígértetik meg, hogy jövünk még. Érezzük: fontos, amit csinálunk. Nincs is fogékonyabb időszak a gyermekkornál az előítélet-mentes elfogadás megalapozásához, hiszen célunk nem csupán egy új kultúra bemutatása, hanem egy híd stabil alapjainak megépítése siket, nagyothalló és halló ember között. Az pedig külön öröm, hogy a megyeszékhelyen kívül Vas megye más településeire is eljutunk.

Mindez nem lenne megoldható Tóth Csabáné közösségi animátor és Temesi Éva jelnyelvi tolmács közreműködése nélkül, akiknek különösen hálásnak kell lennünk az erre fordított idejükért és önkéntes munkájukért.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: