2022.04.01. 11:42

Madaras nőnapi kiránduláson jártunk Tömördön

A SINOSZ Vas Megyei Szervezete 2022. március 27-én Tömördre látogatott, a híres nyugat-dunántúli madárgyűrűző és madárvonulás-kutató állomásra.

A SINOSZ Vas Megyei Szervezete 2022. március 27-én Tömördre látogatott, a híres nyugat-dunántúli madárgyűrűző és madárvonulás-kutató állomásra.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Chernel Istvánról elnevezett Vas megyei helyi csoportja 25 évvel ezelőtt alapította meg a Nagy-tó környékén az úgynevezett Tömördi Madárvártát, ahol a tavaszi és az őszi madárvonulási időszakban lehetőséget biztosítanak szakmai bemutatókra, terepgyakorlatokra, a madárgyűrűzés folyamatának megismerésére.
Az apró madarak megfigyelése és kézből elengedése gyermekek és felnőttek számára egyaránt felejthetetlen élmény.

Kirándulásunk reggel 9-kor kezdődött a község határában, ahonnan kellemes, bő félórás sétával jutottunk el a Madárvárta helyszínére. A napfényes tavaszi erdő színei és illata megalapozták csapatunk derűs hangulatát. A madárgyűrűző állomáson Lőrincz Csilla egyesületi titkár fogadott bennünket, aki elmondta, honnan tudható egy madár neme, kora és súlya, melyek a legtipikusabb madarak megyénkben. Részt vevő tagjaink érdekesebbnél érdekesebb kérdéseikkel sorozták a munkatársakat, például, hogy mi volt a legritkább befogott madár, vagy milyen messziről repülnek hazánkba egyes fajok. Vörösbegy, füzike, feketerigó és ökörszem mérését és gyűrűzését kísérhettük figyelemmel, majd tenyerünkből bocsájthattuk útjára a megjelölt madarat.

A szakmai bemutatót követően útra keltünk ellenőrizni a környéken kifeszített hálókat, miközben további érdekes információkkal gazdagodtunk. Ránk mosolygott a szerencse, mert némely háló duzzadásig telve volt madarakkal, ezúttal a vörösbegyeken kívül seregélyt és erdei szürkebegyet is tanulmányozhattunk.

Miután minden kismadár szabadon tovarepült, megtartottuk a “nőnapot” is: csapatunk hölgy tagjai textil tulipánokkal térhettek haza.

Újabb gyöngyszemét ismertük meg megyénknek, ahol bármikor örömmel látnak bennünket, családunkat. A hangulatos tavaszi erdőben tett sétának és az apró madarak simogatásának köszönhetően feltöltődve, sok élménnyel gazdagabban tért haza vidám csapatunk.

Köszönettel tartozunk Lőrincz Csilla egyesületi titkárnak a szakmai bemutatóért és Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben való közreműködéséért.

A programot a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg. Örülünk, hogy velünk tartottatok, várunk mindenkit további szervezeti programjainkon is!

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: