2023.04.26. 18:30

Május 1-től vármegye- és országbérlettel is utazhatunk!

2023. május 1-től vármegye- és országbérletekkel is utazhatunk a Volánbusz, a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain.

Hazánkban új típusú, kedvező árú és kényelmesen használható utazási bérleteket vezettek be a távolsági autóbusz- és a vasúti közlekedésben. A vármegye- és országbérletekkel a Volánbusz, a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain lehet utazni 2023. május 1-től.

A vármegyebérlettel az adott vármegye határain belül korlátlanul (az érvényesség ideje alatt bárhová és bármennyiszer) utazhatunk. Az országbérletet az egész országban használhatjuk a távolsági (helyközi) buszokon és a nem feláras vonatokon.

FONTOS kivételek!
Ezek az új bérletek nem érvényesek a városokon belüli, helyi járatokon és az InterCity vonatok feláras osztályán!
InterCity vonaton csak abban az esetben használható a két bérlet, ha az ún. hibrid vonat, vagyis vannak rajta nem feláras vasúti kocsik, vagy ha az adott IC-kocsi ugyan feláras, de a vonat bizonyos szakaszon nem feláras járatként közlekedik.

A vármegye- és az országbérlet a feláras vasúti kocsikban/vonatokon – pl. IC – még a szükséges felár (pótjegy, helyjegy) megfizetésével sem használható!

Mennyi ideig használhatóak az új típusú bérletek?

30 napig érvényes a vármegye- és az országbérlet is. Az érvényesség kezdete igény szerint választható nap, amit a bérlet vásárlásakor kell megadni.

Mennyibe kerülnek az új bérletek?

 

teljes árú

diákoknak,
fogyatékossággal élő* és
MÁK-igazolvánnyal rendelkező tartósan beteg utasoknak
(kedvezményre jogosító igazolvány alapján)

vármegyebérlet
(30 napra)

9450 Ft

945 Ft

országbérlet
(30 napra)

18900 Ft

 1890 Ft

 

*A 90%-os kedvezmény az érvényes SINOSZ tagsági igazolvány alapján is jár! A vármegye- és országbérletek csak a rajta feltüntetett személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal együtt érvényesek utazásra.
Az ország- vagy vármegyebérlettel utazó fogyatékos személy 1 fő kísérője is utazhat 90%-os kedvezménnyel, ehhez a megszokott menetjegyet kell megváltania az adott útra.

Pozitív változás, hogy a tanulók a 90%-os kedvezményt az új típusú bérletekkel nemcsak az állandó lakóhelyük és az oktatási intézményük közötti utazáshoz vehetik igénybe, hanem az adott vármegyében vagy akár az egész országban, korlátozás nélkül.

Hogyan vehetjük meg a vármegye- és országbérleteket?

A bérlet elektronikus és papír változatban is kapható. A megváltásakor meg kell adni a bérlettulajdonos személyazonosításra alkalmas igazolványának (személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél, diákigazolvány) számát!

A bérletek megvásárolhatók:

– okostelefonon, a MÁV applikációban;
– a MÁV-START Zrt. pénztáraiban és automatáiból;
– a GYSEV Zrt. jegypénztáraiban;
– a VOLÁNBUSZ Zrt. pénztáraiban és az autóbuszokon, valamint
– a BKK Zrt. ügyfélcentrumaiban, pénztáraiban és automatáiból.

Kinek éri meg vármegyebérletet vennie?

Mindenkinek, akinek a bérlettel vagy a jeggyel való utazása eddig többe került havonta, mint 9450 Ft (a tanulók és fogyatékossággal élő utasok esetében 945 Ft) és a vármegye területén belüli utazásaihoz többnyire nem feláras vonatot vagy vasúti kocsit vesz igénybe.

Kinek éri meg országbérletet vennie?

Mindenkinek, aki utazásai során rendszeresen átlépi egy vagy több vármegye határát, a bérlettel vagy jeggyel való utazása eddig többe került havonta, mint 18900 Ft (a tanulók és fogyatékossággal élő utasok esetében 1890 Ft), az utazásaihoz pedig többnyire nem feláras vonatot vagy vasúti kocsit vesz igénybe.

Az eddig megszokott jegyek és bérletek sem szűnnek meg, így mindenki a számára legkedvezőbb megoldást választhatja.

Részletes információk a https://www.orszagberlet.hu/ oldalon találhatók!

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: