2022.04.21. 15:07

Mátraderecskén jártunk Egerből

A SINOSZ Heves Megyei Szervezetének tagjaival kirándulni indultunk Egerből 2022. április 9-én, szombaton, esős időben.

 

A SINOSZ Heves Megyei Szervezetének tagjaival kirándulni indultunk Egerből 2022. április 9-én, szombaton, esős időben. 16 fővel, pedig a programra 20 fő jelentkezett. A borús, esős idő szerencsére nem szegte mindannyiunk kedvét. Amikor úton voltunk, rendszeresen elállt az eső és akkor húzott bele, amikor zárt helyre jutottunk.

Az első „zárt hely” a Mofetta, a Mátraderecskei Szén-dioxid Gyógygázfürdő volt.
Először vérnyomásmérésen kellett átesnünk, mert csak az mehetett be a szárazfürdőt kipróbálni, akinek jó volt a vérnyomása. Volt, akinek egy kávét kellett bedobnia, vagy éppen ellenkezőleg, meg kellett nyugodnia, hogy a vérnyomása rendben legyen. Eljött az idő, amikor végre mindannyian bemehettünk. Ketté vették a csoportot, mert elég alacsony társasággal érkeztünk, és nem volt mindenhol emelő. A gyógygáz ülő helyzetben a derekunkig ért. Nem lehetett előredőlni és nem volt ajánlott sokat jelelni sem, mert azzal felkavartuk volna a gázt. A jelnyelvi tolmács, Balázs-Csoma Ildikó, a két medence között járkált és kintről segítette a kommunikációt. 20 perces volt a „gázfürdő”. Egy tag nem tudott megnyugodni, így jobbnak látták, ha ő nem üli végig a próbakezelést. A többiek jól bírták, és érdekes volt átélni ezt a nem mindennapi élményt.

A második „zárt hely” a mátraderecskei Népművészeti Ház volt. Itt Derecske népi szőtteseit, palóc hagyományát ismerhettük meg egy előadó népművésztől. Több szövőszéken is láthattunk csodálatos motívumokat, mintákat. Szövött terítőket, falvédőket, párnahuzatokat, függönyöket; és a ruhán való mintákról nem is beszélve – míves és szép hagyományt ápolnak a mátraderecskeiek.

Feltöltődve tértünk haza erről a borúsan induló, de csodás napfürdővel záruló mátraderecskei kirándulásról. Örülünk, hogy velünk tartottatok a SINOSZ SzÉP keretében megvalósított programunkon, és köszönjük Balázs-Csoma Ildikó jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítést.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: