2022.05.05. 15:36

Matyó Húsvét Mezőkövesden

A SINOSZ Miskolci Helyi Szervezete 2021. április 18-án, húsvéthétfőn ismét egy tartalmas kirándulást szervezett: ezúttal Mezőkövesdre látogattunk el 31-en.

A SINOSZ Miskolci Helyi Szervezete 2021. április 18-án, húsvéthétfőn ismét egy tartalmas kirándulást szervezett: ezúttal Mezőkövesdre látogattunk el 31-en.

A borongós, hűvös idő ellenére sem maradt el a tervezett program. A buszpályaudvaron, ill. a Matyó Múzeum előtt volt a találkozó, Ózdról, Kazincbarcikáról is vártunk érdeklődő tagokat. Már az érkezésnél pogácsával, innivalóval fogadott minket Ivánka Mária helyi elnökünk, aki helybeli lakosként „idegenvezetőnk” volt e napon.

A múzeumban a Népélet a régi képes levelezőlapokon című időszaki tárlatot (jórészt húsvéti témájú képeslapokat) és a matyó állandó kiállítást tekintettük meg ingyenesen.

A mezőkövesdi Matyó Múzeum 1953 óta várja a látogatókat a volt Korona Szálló műemlék épületében. A matyó népművészet értékét bizonyítja, hogy 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára, 2013-ban pedig a Hungarikumok közé sorolták. A múzeum 2006-ban elnyerte az „Év Múzeuma” címet.

A húsvéti képeslapok egyes jellemző motívumok alapján csoportosítva lettek kiállítva. Némelyek önmagukban is művészi alkotások. Nagyon sokszínű, színvonalas kiállítást láthattunk.

Az állandó kiállítás során ízelítőt kaphatunk a mindennapi matyó viseletekből, megismerkedtünk a matyók életével, szokásaival és a summás élettel. A kiállítás középpontjában egy 19-20. századi háromosztatú parasztház áll, ahol a jellegzetes ágy, asztal, lóca, tulipános láda, fali oltár és szentképek mellett használati tárgyak és egy búbos kemence is látható. A falakon kihelyezett képek a matyó lakosság mindennapjait és egyházi ünnepeit mutatták be. A tárlatban a szűcs és kékfestő műhelyeket, valamint varró és hímző asszonyok munkakörnyezetét is megismertük. Egy kis teremben a matyó hímzés fejlődésének kiállítását tekintettük meg. Egy újabb teremben pedig dr. Benke Györgyné Király Ildikó keszkenő- és asztalkendő magángyűjteményében gyönyörködtünk. A zsebkendő jelezte a társadalmi státuszt, a lelkiállapotot, az örömöt, a vágyat, a bánatot, a gyászt, zálogba volt adható és búcsúzáskor lengethető.

Következő helyszínünk a közösségi ház nagyterme volt, ahol egy magángyűjteményt, a Volán és az Ikarus történetét bemutató kiállítást ismerhettünk meg. Nagy fába vágta fejszéjét Takács István egykori volános dolgozó, aki az elmúlt évtizedekben összegyűjtött buszos tárgyaiból szervezett bemutatót. Az elmúlt harminc évben mintegy félezer jegyvizsgáló-öltözéket, lyukasztókészüléket, makettet, táblát, fényképet, képeslapot, továbbá megannyi kisebb-nagyobb ereklyét megőrzött az utókornak.

A közös ebédig mindenki önállóan, igényének megfelelően a Hadas városrészben, a Matyó Húsvét rendezvény húsvéti forgatagában vegyülhetett el. Az élő skanzen régi, 100-150 éves házai tájházként, alkotóházként várják az érdeklődőket, bemutatva a matyóság építészetét, életformáját, népi művészetét. Megismerhettük, milyen szokásokkal ünnepelték régen a feltámadást. A meszelt falú, nádfedeles házikókban helybéli kézművesek mutatták be tudásukat, az udvarokban és a kanyargós utcákon portékáikat kínálták a mesterek. A térség hagyományőrző csoportjai, énekesek, zenészek, néptáncegyüttesek műsora szórakoztatta a látogatókat.

A közös ebéd helyszínéig egy rövidebb séta során megismerkedtünk Kövesd látnivalóival. A finom és nagy adag ebéd után meg kellett dolgozni a desszertért. A közeli és nagyon szép szabadidőparkban, a fűben, bokrok alatt kellett megtalálnunk a csokitojásokat. Nagyon lelkesen, jókedvvel keresgélt mindenki.

Ellátogattunk a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumba is. 1979-ben nyitotta meg kapuit a Hajdu Ráfis János több száz darabos magánygyűjteményéből álló szabadtéri múzeum. Megtalálható itt minden eszköz, a 19. század közepétől használt, állati igaerővel működtetett járgányoktól a 20. század közepéig alkalmazott modern traktorokig.

Elsétáltunk még Mezőkövesd Hadas városrészében található Mézeskalácsos Házhoz és a Bútorfestő- és hímző alkotóházhoz. A bemutatás és a vendégmarasztalás igazán szenzációs volt!

Mindenki jól érezte magát az egész napos, tartalmas programon, kellemesen elfáradva, nagyon sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Nagyon köszönjük Ivánka Mária helyi elnökünk vendégszeretetét, szervezését, idegenvezetését.
Programunk a SINOSZ SzÉP keretén belül valósult meg. Ezúton köszönjük a tagság nevében a lehetőséget.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: