2023.08.03. 17:29

Meghódítottuk Eger városát Somogy megyei csapatunkkal

Háromnapos nyári kirándulásunkról adunk képes élménybeszámolót.

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének tagjaival 2023. július 14-én Eger csodás városába utaztunk egy 3 napos kirándulásra.

 

Első nap: Sok órás vonatozás után, dél körül érkeztünk meg szállásunkra, a Borbála Vendégházhoz. A kis ház, közel a központhoz és az egri gyógyfürdőhöz, nagyon tetszett tagjainknak.

Rövid pihenőnk után, az Érsekkert parkján keresztül mentünk a Líceum (könyvtár) épülete előtti térre. Az Eszterházy teret, mint kiderült, Eger lelkének is hívják, itt találkoztunk idegenvezetőnkkel és jelnyelvi tolmácsunkkal, meg Tratnyek Ilona fővárosi taggal, akinek örültünk. A két órás városnézésen megtudhattuk, hogy Eger már a tatárjárás idején is lakott volt, majd főbb püspöki, illetve érseki székhellyé vált a török hódoltság után. A papság fontos szerepet töltött be Eger történelmében. Volt, hogy közel Magyarország méretű terület tartozott az egri püspökség alá. A város alatt levő több száz kilométer hosszú alagútrendszer az egyházi adók, azok tárolása céljából épült ki, mert az adókat annak idején terményekkel (szőlő, gabona stb.) fizették ki az emberek.

Idegenvezetőnk beszélt az egri bazilikáról, amely a Líceum épületével szemben áll. Eger város épületei többnyire barokk stílusban épültek, kivéve a bazilikát, amelyet Hild József épített klasszicizáló stílusban. Homlokzatán a Marco Casagrande olasz szobrász által készített Hit, Remény és Szeretet szobrait láthattuk, és még sok érdekességet, történetet is megtudhattunk idegenvezetőnktől.

Láthattuk az Egri Érseki Palotát is. Az U alakú épületegyüttes előterében, udvarában Kovács Jenő Szt. István- és Szt. Erzsébet-szobrai találhatók egymással szemben. Továbbsétáltunk a Dobó tér (Eger szíve) felé az egri Csillagok Sétányánahol helyi, illetve innen elszármazott hírességeknek állítottak emléket, mint például Kovács Kati, Törőcsik Mari, Koltai Lajos és még sorolhatnám.

A Dobó téren a Páduai Szent Antal-templomot, más néven Minorita templomot néztük meg. A minorita rend a ferences rend egyik ága, vállalt szegénységükkel ellentétben a templom gazdagon díszített. Homlokzata erősen kidomborodik, ami nem megszokott. Mivel a templomot többször rombolta az árvíz, és tűzvész is pusztított, erős anyagokból (kő, márvány) építették újjá. Ezek az anyagok már akkor is drágák voltak, ezért egy latin felirat hirdeti a homlokzaton, hogy  PRO DEO NUNQUAM SATIS (Istenért semmi sem elegendő). A nyári kánikulában jólesett megpihenni a gazdagon díszített templom hűvösében. A padok faragása egyedülálló, Isten szeme és a füle is megjelenik rajtuk. Különféle szentek festményein kívül Szt. Kinga (IV. Béla király lánya), és Szt. Hedvig (Nagy Lajos király lánya) ereklyéi is megtalálhatók itt.

Idegenvezetésünk során láthattuk a Dobó István-szoborcsoportot, a Végvári vitézek szobrait és Gárdonyi Géza szobrát. Róla megtudhattuk, hogy Eger városa neki köszönheti a turizmus fellendülését azáltal, hogy egy rég elfeledett csata történetét írta meg az Egri csillagok című művében. Sétánk során megnéztük az egyetlen itt megmaradt minaretet, amely 40 méter magas. A közel száz lépcső megmászására nem vállalkoztunk.

Végül, sétánk zárásaként a Megyeházánál megnéztük a Fazola Henrik által 1758-1761-ig készített díszes kovácsoltvas kapukat és a főkapu feletti félköríves betétrácsot. Munkája a mai napig egyedülálló. Az udvarban, mint megtudhattuk, a régi megyei börtön épületében most a Sportmúzeum működik.

Ezúton is köszönjük Angyalné Dobos Virágnak a nagyszerű idegenvezetését.

Következő megállónk a Líceum épületében működő Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont volt, ahol a nyolcadik emeletre felmászva, a Panorámateraszról megcsodálhattuk Eger városát. Megnéztük a hatodik emeleten található Varázstermet, ahol interaktív eszközök a fizika jelenségeinek megértését játékosan segítik. Láthattuk a Csillagászati Múzeumot, ahol Hell Miksa eredeti csillagászati eszközei találhatók, és végül a híres Camera Obscurában (sötétkamra, periszkóp) láthattuk Eger kicsinyített városképének tükröződését, a szoba közepén álló kerek asztalon. Máté-Mártonné Iványi Katalin elnökünk szerint, illetve egy régi emléke szerint, azt mesélték neki, hogy a kamera építője azért építette a camera obscurát, hogy a feleségét így tudta figyelni a városban.

Megköszöntük Kévés Zsuzsannának a nagyszerű jelnyelvi tolmácsolását, és Ilonának, hogy velünk volt.

Vacsorával zártuk a napot, majd visszatértünk a szállásunkra.

2. nap:

Délelőtt az egri várhoz sétáltunk fel, ahol a Hősök termében vettünk részt tárlatvezetésen. Itt láthattuk Dobó István vörös márvány síremlékének fedőlapját. A síremléket a Kiss István szobrászművész által készített nagy méretű szobrok veszik körül, amelyek az 1552-es várvédelem szereplőit szimbolizálják. A terem falán annak a 315 személynek neve olvasható, akik az ostrom idején a várban tartózkodtak, tudhattuk meg. A tárlatvezetés után fegyverbemutatón vettünk részt, ahol a fegyvernök ecsetelte a régi korok puskáinak használatával járó végzetes sérüléseket. Veszélyes foglalkozás volt a puskával bánni, ahol a kar, láb, fej elvesztése is előfordulhatott.

Köszönjük az élvezetes jelnyelvi tolmácsolást Balázs-Csoma Ildikónak is.

A vár körüli sétát kihagytuk a nagy meleg miatt, inkább csatangoltunk még egy kicsit a várban. Utána ebédeltünk, visszatértünk szállásunkra, hogy összekészüljünk a fürdéshez.

Az Egri Gyógyfürdő több hektáros területén 13 kültéri és beltéri medence található a város központjától nem messze, az Érsekkert szélén. A gyerekeket hatalmas élménymedence is várja. Gyógyvize radonos, amely ismert fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásáról. Érkezésünkkor a kánikula miatt nagyon sokan voltak, késő délután már elviselhető volt a tömeg. Kellemesen ellazulhattunk a vízben.

Ezúton is köszönjük Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának a pályázata által nyert támogatását, amit fürdőjegyeink megvásárlásához használtunk fel.

A fürdés utánra tervezett bográcsozás elmaradt a nagy meleg miatt. Bár vasárnapra nem terveztem programot, megbeszéltük, hogy ellátogatunk az Érseki Palotához, és összedobjuk a tárlatvezetés díját.

3. nap:

Az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpont 10 órakor nyitott, utána nemsokára kezdődött az idegenvezetés is. Itt megköszönném Lenkovics Tamásnak segítségét a jelnyelvi akadálymentesítésben és Fábián Lujzának a nagyszerű tárlatvezetését.

A palotában az egyházművészeti kiállítás során betekinthettünk a püspök ruhatárába, képtárába, kincstárába. Láthattuk a főpapi dolgozószobát, szalont, fogadótermet, hálószobát és kápolnát. Szép festmények, antik bútorok, drágakövekkel díszes misekelyhek, csodás porcelánok, gazdagon díszített palástok hirdetik az egri egyház gazdagságát. Tanulságos kiállítás volt számunkra.

Ebédünk elfogyasztása után összepakoltunk, és elindultunk tagjainkkal az állomásra. Utazásunk Egerből a Keleti pályaudvarig az AGRIA InterRégió emeletes, légkondis kocsijaiban kellemesen telt, a Keleti pályaudvartól hazáig, a Somogy IC-n viszont külön szaunát kaptunk.

Eger csodás város, rengeteg látnivalóval a környékén is, érdemes lesz visszatérnünk, mert jól éreztük magunkat. Külön köszönet a szép, tiszta, barátságos szállásért Fodorné Benkő Emesének, a tulajdonosnak.

Kirándulásunk, programunk a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

                                                                             

           

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: