2023.05.15. 13:32

Méhészeti gyorstalpaló Szombathelyen

Méhészeti szakmai bemutatón vettünk részt a SINOSZ Vas Megyei Szervezetében.

2023. május 11-én Tőke János meghívott előadó méhészeti szakmai bemutatót tartott a SINOSZ Vas Megyei Szervezete tagjainak a május 20-án ünnepelt méhek világnapja apropóján. Ugyan Magyarországon ez a nap április 30-ra esik, hiszen ekkortájt teljesedik ki az élet a kaptárban, az ENSZ Anton Jansa, híres szlovén származású méhész születésnapját jelölte ki arra, hogy felhívja a figyelmet a méhészet fontosságára és helyzetére.

Kevesen tudják, de ha a méhek kihalnának, az emberiség mindössze négy évvel élné túl őket, hiszen beporzó tevékenységük nélkül rövid idő alatt eltűnne a növényvilág. Nem véletlen tehát, hogy a fogyatkozó számú méheket bolygónk legfontosabb élőlényeinek nyilvánították 2019-ben.

De térjünk vissza a szombathelyi klubhelyiségbe, ahol a közel 25 érdeklődő beavatást nyert a méz létrejöttének folyamatába, megismerhette egy kaptár családi titkait, kipróbálhatta a méhészeti eszközöket. A Mi leszel, ha nagy leszel? című, foglalkozásokat bemutató programsorozatunk ezúttal is egy nagyon érdekes szakmát tárt a legifjabbak elé, igaz, a méhészet éppen az a hivatás, melyet felnőttkorban is megtanulhatunk, és a már meglévő munkánk mellett is végezhetünk. Hiszen azzal együtt, hogy óvjuk bolygónk egyik legfőbb fenntartóját, a méheket, az egész életüket a munkának szentelő kis rovarok szorgalmának köszönhetően az egészséges méz is a birtokunkba kerül. Ugyanis nem csupán télen, torokfájáskor alkalmazhatjuk, de számos egyéb panaszra is hathatós segítség: vérszegénységet akácmézzel, savtúltengést repcemézzel orvosolhatunk, míg, ha antioxidáns kúrába fogunk, bátran fogyasszunk naponta 1 kanál napraforgómézet. Persze mint mindennel, ezzel is mértékletesen kell bánni, nehogy úgy járjunk, mint Micimackó, aki – mint tudjuk – leleményes a méz megszerzésében és telhetetlen az elfogyasztásában.

A kóstolás nálunk is „micimackósra” sikeredett: egy kiskanál repce, egy kiskanál hárs, majd egy kis akác, és máris eltűnt a csuporból az édes aranysárga nedű. Ám szerencsére a méhekkel nem jártunk úgy, mint a csacsi öreg medve, holott méhekben sem volt hiány: legnagyobb ámulatunkra előadónk több száz méhet hozott a bemutatóra vastag üvegfallal fedett rekeszében. Buzgón kerestük köztük a királynőt, a lárvakorától azért méhpempővel táplált anyát, hogy felkészüljön naponta akár 1500 pete lerakására. A család felépüléséről, a hímek és nőstények szerepéről sok izgalmas, szappanoperába illő részletet tudtunk meg.

Az előadást és kóstolót követően kvíz, méhes ügyességi játék és kézműves sarok is várta a résztvevőket. Reméljük, hogy ezzel a programunkkal sikerült kedvet csinálnunk a jövő méhészeinek és apiterapeutáinak (apiterápia = a méhek által előállított anyagok gyógyító célú felhasználása).

Köszönjük Tőke Jánosnak a fantasztikus bemutatót, és Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítést. Szeretettel várunk mindenkit további programjainkon is!

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: