2023.06.06. 17:59

MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár – A kecskeméti repülőbázist ismerhettük meg több szervezet együttműködésével

SINOSZ Szegedi, Hódmezővásárhelyi, Szentesi és Kecskeméti Helyi Szervezete, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete közös látogatást szerveztek tagjaik részére a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz 2023. május 16-án.

Izgatottan vártuk a programot, hiszen nem mindennapi lehetőség felkeresni a kecskeméti repülőbázist. A napok óta tartó meglehetősen csapadékos időjárás egy picit kegyes volt hozzánk, szerencsére csak enyhe esőt kaptunk időnként.

A vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár a Magyar Honvédség egyik légi katonai szervezete. Rendeltetése Magyarország és a NATO-szövetségesek légterének, csapatainak és területeinek oltalmazása, sérthetetlenségének biztosítása a NATO és a Magyar Légierő kijelölt egységeivel együttműködésben.*

Csoportunkat Szabó Róbert őrnagy fogadta, majd végig kísért minket az ott tartózkodásunk idején. Jelnyelvi hallgatóként hamar elnyerte tagjaink szimpátiáját, neki köszönhetjük, hogy meghívására felkereshettük a bázist. A beléptetésünket követően első utunk a pilóták öltöztetőjéhez és vetkőztetőjéhez, a ruharaktárba vezetett, ahol Ábrahám György főtörzsőrmester bemutatta nekünk a Gripen pilóták teljes öltözetét, elmagyarázta, miért van szükség az egyes különleges felszerelésekre. Rengeteg információt kaptunk a szélsőséges igénybevételről, a katapultálásról és technikai adatokról. Megtudtuk, hogy minden pilótának saját felszerelése van, közben kézről kézre körbeadtuk a sisakot, mindenki kézbe vehette. Természetesen kérdések sokasága hangzott el, melyeket vezetőnk igyekezett a ruhákkal kapcsolatos kérdésekre szorítani, hiszen a látogatásunk fénypontja még ezután következett.

A bázis területén buszra szálltunk, és a hangárhoz hajtottunk, ahol a várva várt gépek, a Gripen vadászgépek álltak. Itt nem volt szabad hozzányúlnunk semmihez, és óvatos távolságban kellett közlekednünk, nehogy bármilyen baleset történjen. Tóth Róbert főhadnagynak köszönhetően megismerhettük a gépmadár részeit, technikai adatait. Megtudtuk, hogy 14 darab vadászgép tartozik a repülődandárhoz, melyből 12 darab együléses, 2 darab pedig kétüléses, ez utóbbiak oktatási célra szolgálnak. Megtekintettük a bázison sorban kiállított, de már leszerelt régi géptípusokat, azok műszaki tulajdonságairól is hallhattunk sok érdekességet. Nagy érdeklődéssel hallgatták tagjaink a pilóták kiképzéséről szóló részt: Milyen feltételekkel lehet valaki pilóta? Milyen volt régen és hogyan zajlik napjainkban a pilóták képzése? Milyen életkori és egészségügyi sajátosságok vannak? Mennyibe kerül a kiképzésük? Mindezekre a kérdésekre választ kaptunk. Megtekintettük a buszból a szállító repülőgépeket, ezek funkciójáról is mesélt nekünk a főhadnagy úr.

A látogatás végeztével volt még egy kis időnk a hazautazásig, ezért betértünk a SINOSZ Kecskeméti Helyi Szervezetéhez, annak teraszán elfogyasztottuk a magunkkal hozott uzsonnánkat. Köszönjük a MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár vezetésének és munkatársainak, hogy vendégül látták csoportunkat, ezáltal betekintést nyerhettünk a bázison szolgáló repülőgépek és a pilóták mindennapjaiba. Köszönettel tartozunk Kiss László Péter jelnyelvi tolmács akadálymentesítésben való közreműködéséért.

SINOSZ SzÉP keretében közösen megvalósított látogatásunk is híven tükrözi idei szlogenünket, hogy „Maradjunk együtt!” A különböző helyi és megyei szervezetek tagságát igyekszünk közel hozni egymáshoz, lehetőséget teremteni újbóli találkozásokra, örömteli viszontlátásokra tartalmas programok segítségével.

* Kapcsolódó érdekes olvasnivaló: A Pumák története

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: