2023.03.14. 08:31

Milyen volt egy napunk a „szomszédokkal”?

Városismereti séta Győrben

A különleges városismereti sétán a két szomszédos megye tagjai örömmel vettek részt.

A SINOSZ Vas Megyei Szervezete és Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete közös szervezésben 2023. február 25-én, szombaton, a SINOSZ SzÉP keretében városismereti sétát tett Győrben.
A Győri Helyi Szervezet és a Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet tagjai vendégül látták a Vas Megyei Szervezet tagjait.
10 óra 20 percig gyülekező volt a győri vasútállomáson, ahol megvártuk egymást tagjainkkal, akik Szombathelyről, Tatabányáról, Sopronból, Mosonmagyaróvárról és Győrből, valamint a környező kis településekről érkeztek a több mint 750 éves barokk városba. Összesen 37 fővel nekivágtunk a Találkozások városa felfedezésének.
Győrt a Találkozások városának is hívják, mert kiváló közlekedéssel van megáldva: innen Szombathely, Sopron, Bécs, Pozsony, Mosonmagyaróvár, Tatabánya és Budapest is közel van és könnyen elérhető. Vasúti szinten nemzetközi csomópontnak is számítunk. Baross Gábor „vasminiszternek”, a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítójának köszönhetjük a fejlődést, akinek a győri vasútállomás várócsarnokában mellszobra is van.
Innen a Honvéd ligetbe vezetett az utunk, ahol az emlékmű előtt csoportkép készült. Patona Mária és Németh Evelin megyei ügyintézők Mühl Balázs jelnyelvi tolmácsolásában Győr belvárosában végigkalauzolták a tagokat. Kissé hűvös, szeles, de napos időjárás fogadott bennünket. Tagjainknak a játékhoz nem volt kedvük, de az akadálymentes, sétáló és városismertető programnak nagyon örültek.
A Honvéd liget közepén Győr városa Kossuth születésének 100. évfordulójára, az 1848-as szabadságharc és a március 15-éhez fűződő események emlékére emlékművet állított Szabadság, egyenlőség, testvériség felirattal.
A gyönyörű, U alakú Városháza következett utunkon, ahol ismertettük az épület kialakulásának történetét.
A sétálóutca elején Baross Gábor, az államférfi egész alakos szobra látható. Egyik kezében sétapálca, másik kezében arany zsebóra látható és tapintható.
A sétálóutca közepén a tagjainknak bemutattuk a Vasmacska cégért, amely egy hajóhorgony, és a győriek számára valóban „lehorgonyozott” szimbólumnak számít, hiszen az ezzel reklámozott üzlet már rég megszűnt, de a cégér itt maradt a múlt egyik emlékeként. Régen itt vaskereskedés volt, ezzel a cégérrel hirdették a kályhákat, a tűzhelyeket, a háztartási és a konyhafelszerelési cikkeket. Itt, a közelben megtekintettük a Kőcsiga – díszkutat, melyet az Audi Hungária Kft. adományozott Győrnek.
A Baross Gábor és az Arany János utca kereszteződésében található a Tűztorony, és itt állt a Fehérvári kapu, melyet 1895-ben lebontottak, manapság csak a márványtáblája látható. Ebben a kereszteződésben elérkeztünk a Csónakos fiú szoborhoz, ahol a tagjaink szerencsét „kovácsolhattak” maguknak a szoboralak egy bizonyos testrészét megérintve. Az alkotás Paulikovics Iván szobrászművész munkája. A győriek legkedveltebb találkozóhelye is. Négy folyó találkozik ebben a városban: Mosoni-Duna, Rába, Rábca és Marcal, ezért Győrt a Folyók városának is hívják. Itt kezdődött a kajak-kenu sport is.
A sétálóutca végén a Szent György-díszkút található, mely beszédes és rejtvényes látványt nyújt a turisták számára. A sétálóutcáról a Király utcára haladva Napóleon-ház előtt megálltunk és megcsodálhattuk az épülettel szemben lévő ágyúgolyót is, melyet Napóleon emlékét őrizve, annak bizonyítékául szolgál, hogy valóban ő megállt Győrben. A Napóleon-ház sajnos enyészetnek indult. Győr városának sok műemléket és védett emléképületet is fel kellene újítania. Továbbmentünk a Bécsi kapu térre, ott, a Kisfaludy-szobornál ismét csoportkép készült. Kisfaludy Károly a megye nagy szülötte volt, a testvérével együtt a győri bencésekhez járt tanulni, a Kisfaludy utcában volt a lakóháza, onnan járt iskolába. A szobortól jobbra a Karmelita templom áll, mely hazánk értékes barokk műemléke, főoltára, mellékoltárai és kriptája is van. A templomtól jobbra a kis kápolnában helyezték el a Hab Mária szobrot, mely az első árvíz emléke, és eredetileg a Radó-szigeten volt felállítva, onnan hozták át. A Rába-parton, a várfal tövében megtekinthettük a bécsi gyártmányú 8 ágyút és mellette Szent István király lovas szobrát is.
Visszamentünk Bécsi kapu térhez, és onnan felmentünk a Káptalandombra, mely Győr legősibb városrésze. A legnagyobb történelmi múlttal rendelkezik, látványokban gazdag műemlékekkel bíró városrész. Már az ókorban is fontos átkelőhelyként volt számontartva Európa nyugati területei felé. A Káptalandombon található a Püspökvár és a Bazilika. A székesegyház alapítása Szent István király nevéhez fűződik, aki egyben a győri püspökséget is létrehozta. A székesegyházban megtekintettük a Szent László-hermát, amelyet évek óta hazánk egyik szakrális értékeként őriznek. A Szűz Mária kegyképről és a vérrel könnyezésének történetéről is meséltünk a tagoknak. II. János Pál pápa 1996-ban Győrben járt, és boldoggá avatta Apor Vilmos püspököt a sírjánál tartott szertartáson. A tagjaink közül 12 fő ingyenes látogatójegyet váltott ki a Látogatóközpontban található Boldog Apor Vilmos Emlékkiállításra és a kilátótoronyba a Püspökvárnál. A többiek ez idő alatt a Látogatóközpontban működő a Café Collis kávéházban pihentek és melegedtek, ahol fogyatékossággal élő munkatársak szolgálják ki a vendégeket.
Rövid kitérő után, a Dunakapu téren álló Vaskakas-díszkútnál megismerhették a vaskakas legendáját. Itt a közelben, a Mosoni-Duna partja előtt a tagjaink élvezhették a Pulzus szobor adta lehetőségeket is.
A Jedlik Ányos utcán keresztül sétálva, a Gutenberg téren a Frigyláda szobor érdekes és a Jedlik-csobogó különleges történetével ismerkedtünk.
A Széchenyi tér nevezetességeinek megtekintésével ért véget a városismereti sétánk, melyet ebéd és szabadprogram követett.
A tagjaink jól érezték magunkat Győrben a szomszédainkkal.
Köszönjük, hogy velünk tartottatok! Reméljük, hogy mi, Győr-Moson-Sopron megyeiek Szombathelyen is fogunk szomszédolni a Vas megyei tagokkal! Szuper ötlet és élmény volt együtt lenni! Győr, ahogyan mi látjuk – köszönjük a fotókat sétánk résztvevőinek!

A program SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

 

Beszámolót írta: Németh Evelin megyei ügyintéző

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: