2024.04.15. 15:12

Munkácsyval töltöttük a napot Békéscsabán

Városismereti sétán és tárlatvezetéseken keresztül ismerkedtünk a festőfejedelem életével, munkásságával.

A SINOSZ Békés Megyei Szervezete egész napos tudásbővítő programot szervezett 2024. április 10-én, melyen Munkácsy Mihály békéscsabai éveinek emlékét idéztük fel.

Munkácsy Mihály egy olyan művész, akit az 1880-as években a legkiemelkedőbb élő festőnek tartottak. Egy zseni volt, tehetségét tisztelték Békéscsabán, Magyarországon, Európában és Amerikában egyaránt. Művei ugyanúgy elgondolkodtatták és gyönyörködtették az akkori és a mai közönséget is. Születésének 180. évfordulója alkalmából több helyszínt érintve három programelemen keresztül idéztük fel a városhoz fűződő életszakaszát, majd a világhírnév felé vezető munkásságát.

A Békés Megyei Könyvtárral való együttműködésünknek köszönhetően Juhász Zoltán igazgató tartott városismereti sétát a Munkácsy Negyedben. Megismerhettük a festőfejedelem örökségét népszerűsítő kulturális negyed látványosságait, az egyes intézményeknél, épületeknél, köztéri alkotásoknál megállva érdekes történeteket hallhattunk. A kialakított Munkácsy Negyed célja, hogy a festőóriás neve még inkább összefonódjon Békéscsabával, illetve a csabai lakosok szebb környezetben éljenek, és a turistáknak is vonzó célpontot jelentsen a megyeszékhely.

A Munkácsy Emlékháznak a csodálatosan felújított Steiner-Omaszta-kúria ad otthont, melyet 1994-ben, Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulója tiszteletére nyitott meg Békéscsaba város vezetősége. 21 eredeti Munkácsy-festmény – a Magyar Nemzeti Galéria letétje – mutatja be a mester korai képein, a realista népi életképein, a párizsi enteriőrjein, portréin, a vallásos képeihez készült vázlatain keresztül az alkotói korszakait. A korhűen berendezett kiállítóterek azt a hangulatot igyekeznek felidézni, amelyet Munkácsy Mihály is érezhetett az Omaszta család vendégeként.

Munkácsy Mihály életművének Békéscsabán őrzött egysége a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményének ékköve. Az állandó kiállítás a festőművész magával ragadó élettörténetének és pályájának bemutatása mellett feltárja festészete műtörténeti, esztétikai, technikai, valamint műkereskedelmi vonatkozásait. A mintegy tíz festményből és ugyanennyi grafikából álló kollekciót, más gyűjteményekből kölcsönkapott alkotásokat, illetve relikviákat, a festő használati eszközeit csodálhattunk meg.

Köszönettel tartozunk a programunk megvalósításában közreműködő Békés Megyei Könyvtár igazgatójának, Juhász Zoltánnak a nagyszerű idegenvezetésért. Szalay Ágnesnek, a Munkácsy Emlékház tárlatvezetőjének és Zabán Klárának, a Munkácsy Mihály Múzeum tárlatvezetőjének is köszönjük az élményteli szakmai vezetéseket, rengeteg információt és sok érdekességet megtudhattunk tőlük. Ruminé Niethammer Edina jelnyelvi tolmácsunk akadálymentesítésben való közreműködéséért és együttműködéséért is hálával tartozunk.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretének köszönhetően valósítottuk meg.

Az egész napos rendezvényünk felkeltette mind a helyi, mind az országos média érdeklődését, a sajtómegjelenéseket itt tekinthetitek meg:

Az M5 Librettó című műsora: 2024. április 16-án, a 18:00-kor kezdődő adásban lesz szó a programról. (Bekapcsolható, teletextes felirattal és jelnyelvi tolmácsolással lesz látható. Későbbi visszanézéskor csak a SINOSZ-blokkhoz lesz feliratozás.)

A Csaba TV tudósítása: Városismereti séta (felirattal és jelnyelvi tolmácsolással)

A BEOL – Békés Vármegyei Hírportál tudósítása: Ismét bebarangolták a csabai Munkácsy Negyedet

A Békés Megyei Könyvtár is posztolt a programról: Városismereti séta jelnyelvi tolmácsolással

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: