2024.05.31. 11:20

Múzeumlátogatásokon vettünk részt Sopronból a fővárosban

A Rendőrmúzeumban és Néprajzi Múzeumban jártunk

Szeretünk újdonságokkal ismerkedni, ezért esett a választás a két múzeumra, mert még egyikünk sem járt ott. Megérte megnézni őket!

A SINOSZ Soproni Helyi Szervezete szervezésében 2024. május 25-én, szombaton Budapestre kirándultunk.

Első utunk a Mosonyi utcai Rendőrmúzeumba vitt. Marsi Anett jelnyelvi tolmácsolásában élvezhettük Nagyszombati Ildikó majdnem kétórás ingyenes tárlatvezetését.

Megtekinthettük az állandó és az időszaki kiállításokat is 18 fő részvételével.

Az állandó kiállítások közül három tárlaton végigkísért bennünket a múzeum munkatársa:

  • A magyar rendőrség története 1848-tól napjainkig
  • „Múlt és Jelen” fotókiállítás
  • Kriminalisztikai (bűnügyi) kiállítás

 

Megismerkedtünk a Rendőrmúzeum történetével, majd a magyar rendőrség történetével. A „Múlt és Jelen” fotókiállításon közelebbről megtekinthettük az ugyanazokon a helyszíneken készült korabeli és a napjainkban készült fotókat. A kriminalisztikai kiállításon bemutatásra kerültek a különböző bűncselekményekkel kapcsolatos leírások.

Tagjainkat nagyon érdekelték ezek a kiállítások.

Az egyik helyen az érdeklődők ráülhettek a rendőrségi motorra, szelfizhettek vagy fényképezkedhettek vele. Szolgálunk és védünk felirat volt rajta.

A Lecsó önkiszolgáló étteremben lehetett ételt és italt választani, majd elköszöntünk azoktól, akik nem jöttek velünk a délutáni programra. Az elfogyasztott ebéd után a Néprajzi Múzeumba tartottunk. A Hősök terei filmforgatás miatt forgalmi változások alakultak ki a belvárosban, és újra kellett terveznünk az útvonalunkat, de sikerrel jártunk a SINOSZ országos küldöttgyűlésén résztvevők közreműködésével, akik csatlakoztak hozzánk a délutáni programunkra.

Nem késtünk el a Néprajzi Múzeumból. A helyszínen Németh Eszter, az épületséta vezetője és Zádori Éva jelnyelvi tolmács várt bennünket.

Az épületsétán is 18 tag vett részt a SINOSZ támogatásával. Az új épület belső tereiben, majd külső helyszínen sétálva megismerkedtünk a főépület és a gyűjtemények történetével. A program végén, a szabadprogram alatt a tetőkertben és a zöldülő városligeti parkban sétáltunk, élvezhettük a napsütést és a panorámát a Hősök tere felé és környékére is.

A tagjaink és sorstársaink nagyon jól érezték magukat a budapesti kiránduláson.

A program SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

A képes beszámolót készítette: Németh Evelin megyei ügyintéző

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: