2024.04.19. 12:09

Nőnapi programokat tartottunk Heves megyében

Érdemes volt összejönni. Ismeretbővítés, tájékoztatás, nosztalgia, élményszerzés, szeretetátadás, önbizalom-növelés - mindezt nyújtották a nőnapi programjaink.

2024. március elején a nemzetközi nőnap alkalmából mindkét Heves megyében működő helyi szervezetünknél megtartottuk a nőnapi programunkat.

Egerben március 8-án, pénteken, egy belvárosi sétával,

Gyöngyösön március 9-én, szombaton, egy ismeretbővítő vetítéssel ünnepeltük a hölgytagokat.

Hasonló korosztály és hasonló létszám jött össze mindkét szervezetnél.

Előbb az egri sétáról mesélnék:

Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető kalauzolt bennünket az egri történelmi belvárosban, bejárva és bemutatva azokat az Egerrel kapcsolatos híres és hétköznapi, ismert és ismeretlen nőket, asszonyokat, akik évszázadokon át részesei voltak a város életének.

Szó volt a régi nevén Özvegyek utcájáról, Gárdonyi Géza regénye kapcsán az egri várvédő nőkről, Kertész Lilly üldöztetéséről, de Székely Bertalan Egri nők című festményét is megemlítettük. Elhaladtunk a Buttler-ház előtt, melyet báró Buttler János várkapitány megbízásából a XVIII. század elején építettek. Az épület utódlásakor felmerült Mikszáth Kálmán Különös házasság című regénye, melyet Buttler gróf története alapján alkotott.

Továbbsétálva eljutottunk a gyógyvizekhez, a Szent József parkba. Az egri mosónő szobrát nézhettük meg, ahol szóba kerültek még az egri kofák (Szidi néni) hátyijaik, puttonyaik. Ha már vizes helyen jártunk és az egri Bárány- és a Bitskey uszodával álltunk szemközt, megemlítettük Erdélyi Éva olimpiai úszónő és Dr. Frank Mária gyermekgyógyász, szintén olimpiai úszónő nevét. Az Érsekkertben elhaladtunk Kertész Imre szobra mellett, mely egy női alakot ábrázol. Kiderült, hogy ez a szobor eredetileg az egri színház mellé készült, de áthelyezték. Az Eger-patak hídján is átkelve megtudtuk, hogy a patak  Balatontól Poroszlóig folyik.

Az Egészségház úton továbbhaladva Gabika felidézte az I. világháborúban itt álló Lordok házát és a most itt álló Eszterházy Károly Katolikus Egyetem B épületét, mely régen „csokipalota” néven is ismert volt. A város első lakótelepén is jártunk, ahol Szabó László szobra áll, mely egy vízből kilépő nőt ábrázol. Említésre került még egy köztéri szobor, mely Herczeg Klára Leány szőlőfürttel című alkotása – az egri Hadnagy úti lakótelepen kapott helyet.

A Barátok templomában pihenünk meg, ahol régi újságcikkekből női történetek, pletykák is elhangzottak a XIX. század elejéről, de a derék asszonyt is dicsérték. Továbbindultunk a Dobó tér irányába, ahol az árvízjelző táblácskákra hívják fel a figyelmet az idegenvezetők. A Dobó téren volt régen a piactér – visszaidéztük az akkori képet a kofákkal, az árusokkal. A téren áll Strobl Alajos Dobó István-szoborcsoportja, melynek része egy egri női alak, Dobó Katica. Azt is megtudhattuk, hogy a szobor modellje Horváth Róza volt.

Az Erzsébet-udvarba betérve megtudtuk, hogy miért Erzsébet-udvar, hiszen ott helyezték el Dér Béláné, született Farkas Erzsébet építész emlékkövét, aki az egri belvárosért dolgozott. Kiderült még, hogy az első zeneiskola a Csiky Sándor utcán volt eredetileg. Megemlítettük még ma élő női művészeink közül Teleki Klárit, Rostás Bea Piros szobrászművészt és Varró Gabi selyemfestőt, de nem maradhatott ki Kishonthy Jenő festőművész feleségének neve sem, Kishonthyné Kozma Gizella képzőművész, akikre Eger méltán büszke.

Következhet a gyöngyösi vetítés:

Híres hallássérült nőkről beszélgettünk a gyöngyösi szervezet helyiségében. Kivetítettük hazai és külföldi hallássérült hírességek életútját. Kellemes beszélgetéssel, családias légkörben telt az idő a tagokkal, akik süteménnyel kedveskedve jelentek meg a programon. „Ismereteink bővültek, elfogadottabbá váltunk, nőtt az önbizalmunk!” – mondta egyik tagunk a program végén. Ezért is fontos, hogy összejárjunk.

Köszönjük mindkét szervezetnél Balázs-Csoma Ildikó jelnyelvi tolmácsolását és a SINOSZ-nak, hogy virággal kedveskedhettünk az egri és gyöngyösi nőknek!

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: