A nőket, lányokat, asszonyokat köszöntöttük 2023. március 10-én, Szekszárdon, a SINOSZ Tolna Megyei Szervezeténél. A Csokorba szedett szép szavak – Hogyan udvaroltak régen? című előadáson vehettek részt az érdeklődők.

Meghívott előadóink, Binder Borbála és Kovács József, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum múzeumpedagógusai vezettek be minket az udvarlás már-már elfeledett szokásaiba.
Nagy meglepetésünkre a mézeskalács került szóba. Megtudtuk, hogy régen a legények mézeskalácsot ajándékoztak a kiszemelt leánynak. Lehetett ez bármilyen forma, de az igazán jelzés értékű, mégiscsak a szív alakú mézeskalács volt. Ha a leány elfogadta az udvarlást, és természetesen a család sem ellenezte a kapcsolatot, jöhetett az eljegyzés. Ehhez a lányok adtak ajándékot párjuknak, úgynevezett jegykendőt, amit a menyasszony varrt a vőlegénynek. A jegykendő egy négyzet alakú, hímzett kendő, melyet a legény a menyegzőig viselt feltűnő helyen, például a nadrágkorcában.

Megtudhattuk, hogy gombócból is kifőzhetjük a leendő párunk nevét, így igazán jó hangulat kerekedett, hiszen ma már ezek a szokások nem jellemzőek, sőt mai szemmel nézve megmosolyogtatók is lehetnek.

Az előadás után a SINOSZ Tolna megyei elnöke, Böröcz Attila, és Kasza Menyhért elnökségi tag köszöntötte a hölgyeket nőnap alkalmából, majd a „lányok” házi, saját készítésű süteménnyel kínálták a tagtársakat.

A program a SINOSZ SzÉP támogatásával valósult meg, köszönjük a jelnyelvi tolmácsolást a Tolna Megyei Tolmácsszolgálatnak.