2022.04.02. 18:28

A Normafánál gyalogtúráztunk a Budapesti Nagyothallók Szervezetével

A Budapesti Nagyothallók Szervezetének 2022. évi első gyalogtúráját február 26-án tartottuk meg.

A Budapesti Nagyothallók Szervezetének 2022. évi első gyalogtúráját február 26-án tartottuk meg. Nagyszerű időnk volt a túrázáshoz ezen a napon, amikor a Normafához kirándultunk.

Első utunk az Erzsébet-kilátóhoz vezetett. Miután felmásztunk a Sisi-kilátó tetejére, (ezen a néven is szokták emlegetni), szép napsütés melengette az arcunkat és gyönyörű panoráma tárult elénk.
A kőből készített kilátótorony építését Glück Frigyes javasolta. A felépült kilátótornyot 1910. szeptember 8-án adták át a közönségnek, az akkori Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű építménye volt. A kilátót Erzsébet királynéról nevezték el, aki 1882-ben járt a hegyen.

Miután jól körülnéztünk fent a kilátóból, elindultunk következő célpontunkhoz. Rengeteg hóvirágot láthattunk az erdőben és a Libegőt is megnézhettük, hogy is néz ki működés közben. Majd megérkeztünk a Tündér-sziklához, amely a Tündér-hegy kelet-északkelet felé ereszkedő lejtőjéből toronyszerűen emelkedik ki: a Tündér-hegy irányából kevésbé, a völgy irányából azonban nagyon meredek. Anyaga a késő triász korban képződött dolomitkő, mely helyenként porlik. A Tündér-sziklát ,,Ég-” vagy „Menny-sziklának” is nevezték (másutt az olvasható, hogy ez a Tündér-hegy neve volt).

Végül elindultunk utolsó állomásunkra, a Normafa síházhoz. A síház 1930‐1931‐ben épült. Eredetileg két, egymás mellé rendelt funkciót látott el az épület: vámőrség és síház kapott benne helyet.

A SINOSZ SzÉP keretében lebonyolított túránk végére mindenki kellőképpen elfáradt, és meg is éheztünk, ezért a síház mellett régóta működő rétesezőhöz és a lángososhoz mentünk enni egy jót.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: