2024.04.17. 11:42

Ökos délután Szombathelyen

Mindenki tehet valamit a Földért, a környezetünk védelméért, bolygónk jövőjéért. Programunk erre buzdította a megjelenteket.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
(a Föld napja jelmondata)

A közelgő Föld napja alkalmából a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének tagjai okos megoldásokkal teli ökodélutánon vehettek részt. Közel 50 éve ülik meg a „Földanya nemzetközi napját”, melyet 2009 óta április 22-én ünnepelnek. A szép számban megjelent érdeklődők három különböző, tudatosságra nevelő programon is kipróbálhatták magukat a vasi megyeszékhelyen. 

Ezen a délutánon a Föld napi tudatosság jegyében arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a környezetünk megóvása több irányból is megközelíthető. A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindannyiunk jövőjéről szól. Ahogy a Föld napja hivatalos honlapján is olvasható:

„Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… ajándék a környezetnek, egészségednek.”

E felhívásból többre is igent mondtuk péntek délutáni találkozónkon. Környezetbarát öko ajakbalzsamot készítettünk, szelektív szemétgyűjtős mozgásos játékkal szórakoztattuk magunkat és társainkat, illetve paradicsomot ültettünk lebomló cserepekbe. S mindezek mellett építettük a közösséget, sokat kacagtunk, igazán jól éreztük magunkat.

Jogosan kérdezi az olvasó, hogy mit is értünk „öko” alatt? Egyáltalán mit takarnak a ma divatos „bio”, „öko”, „vegán”, „natúr”, „organikus” kifejezések?

Az ÖKO ABC meghatározása alapján egy termék akkor öko, ha

  • az alapanyagai ökológiai gazdálkodásból származnak,
  • a csomagolása környezetbarát és újrahasznosítható,
  • nem tartalmaz mesterséges, szintetikus anyagokat és
  • kizárólag növényi alapanyagokból áll.

 

Éppen ilyen volt az az illatos, krémes állagú, aranysárga ajakbalzsam, melyet közösen készítettünk el. Titkos összetevőiből csak kettőt árulunk el: tettünk bele hidratáló kakaóvajat és gyulladáscsökkentő körömvirágolajat. Miután a hozzávalókat vízgőz fölött összeolvasztottuk, jöhetett bele a narancs-, valamint ylang-ylang-illatú illóolaj, majd kis tégelyekben hagytuk a keveréket megszilárdulni. Amíg elnyerte végleges állagát, mulatságos játékra invitáltuk a résztvevőket. A padlóra ragasztott ötféle színű „kukába” kellett besöpörni műanyag tojásokat, melyek mindegyike „szemetet” rejtett. Tehát nem volt elég kitalálni, hogy az adott üveg, műanyag, papír, ételmaradék, vagy fémhulladék melyik színű szelektív kukába való, de bele is kellett juttatni egy ügyes mozdulattal. Az ovális tojások azonban nem úgy gurulnak, ahogy mi azt elképzeljük, így sok vicces kísérletnek lehettünk tanúi. Miután kimozogtuk magunkat, lebomló virágcserepekbe paradicsommagot szórtunk, s reményeink szerint augusztusban már büszkén fogyaszthatjuk saját termelésű zöldségünket. Azaz inkább gyümölcsünket, hiszen a paradicsom gyümölcs. 🙂

Igazán jó hangulatú délután kerekedett, sok új tudással és persze kincsekkel tértünk haza. 

 

Köszönjük Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítést.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: