2023.03.08. 09:15

Az Országházban és a Szent István-bazilikában jártunk Somogyból

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének tagjaival 2023. március 4-én az Országházba látogattunk el. 30 fővel vettünk részt a kiránduláson.

 

Az Országház rövid története:

Az épület felépítésére tervpályázatot hirdettek 1881-ben, amelyre több kiváló építész jelentkezett. Tizenkilenc pályázati tervből választották ki Steindl Imre (1839-1902) tervét, amely az ún. historizáló eklektika stílusában készült. Az Országház barokk alap, és tömeghatású, de részleteiben neogótikus építészeti stílusban készült, és végül épült fel. A félig kész épületet 1896-ban átadták, a nagy millenniumi rendezvény idején. Véglegesen 1904-ben készült el, amit Steindl Imre sajnos már nem érhetett meg. Méltán alkotott nagyszerűt, hiszen Országházunk reprezentatív épülete világszerte híres.

A 2014-ben megnyitott országházi Látogatóközpontnál várt minket Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, aki a Parlament Fogyatékossággal élők ügyeinek albizottsága elnöke is.

Rövid tájékoztató után beléphettünk a felsőházi ülésterembe, a díszesen aranyozott lépcsőházban mentünk fel az épület főemeletéig. Itt található a majdnem 27 méter magas kupolacsarnok, körfolyosóval. Kupoláján tizenhat ágú csillagboltozattal, amelynek ágai közét karcsú, színes üvegablakok díszítik. A pillérkötegek tövében a magyar uralkodók szobrai állnak.

A kupolacsarnokban megtekintettük a Szent Koronát és a többi koronázási jelvényt – a magyar történelem jelképei 2001 óta vannak itt kiállítva. Itt balra fordulva láthattuk a reprezentatív díszlépcsőházat. A vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól kupolacsarnokig vezet. A főlépcsőház mennyezetén Lotz Károly festőművész alkotásai láthatók, a díszes üvegablakok Róth Miksa műhelyének remekei. A helyiség ékessége a nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop.

A kupolacsarnokból jobbra fordulva a főrendiházi társalgóba érkeztünk, amelynek a foglalkozásokat, szakmákat és tudományokat bemutató szobrai ún. pirogránitból készültek a pécsi Zsolnay-gyárban. A terem padlóján nagyon szép, türkizszínű, kézi csomózású szőnyeg fekszik. Ezután a főrendiházi ülésterembe mentünk, útközben aranyozott szivartálakat is láthattunk a folyosó ablakpárkánykányain, ahová támaszkodva a rég múlt idők képviselői nyugodhattak meg vitáik közben.

A főrendiházi ülésterem különféle konferenciák, ünnepségek helyszínéül is szolgál. A két szinten karzat található, patkó alakban tölgyfából készült elnöki és szónoki emelvényből áll az ülésterem. Az üléstermet elhagyva egy az Országház történetét bemutató kiállítást néztünk meg, ahol a Ház 1:100 arányú makettjét is láttuk, és az építés munkálatainak történetével ismerkedhettünk meg. A tárlaton látható az egykor az épület kupoláján díszelgő vörös csillag és a villámhárítóként is szolgáló rézvitéz szobrok egyike.

Ezúton is köszönjük Dr. Tapolczai Gergelynek a nagyszerű idegenvezetést és Tábori Éva jelnyelvi tolmács közreműködését, jól éreztük magunkat.

Az Országház látogatása után tagjainkkal a Vígszínházzal szemben levő török, Szeráj nevű étteremben finom ebédet ettünk. Szépen sütött a nap, ezért elsétáltunk a Szent István térig. Útközben megálltunk a Szabadság téren levő „Német megszállás áldozatainak emlékművénél”, majd a Szent István-bazilikába váltottunk ingyenes jegyet (a SINOSZ tagjai számára 1-1 fő kísérővel díjmentes a látogatás!). A bazilikát Hild József, majd halála után – a megkezdett munkát folytatva – Ybl Miklós tervezte és építette. Görög kereszt alaprajzú, monumentális, gyönyörű templomtérrel rendelkezik, itt láthattuk Szent István bebalzsamozott jobb kezét, az ún. Szent Jobb ereklyét is. Lifttel, vagy 364 lépcsőn lehet feljutni a körkilátóra, ahonnan megcsodáltuk fővárosunkat.

A vonathoz igyekezve, néhány tagunk még megnézte a Lánchíd oroszlánjának 850 ezer darab Lego kockából épült szobormásolatát a Clark Ádám téren.

Sok szép élménnyel gazdagodva, kellemesen elfáradva értünk haza.

Kirándulásunk SINOSZ SzÉP programként valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: