2022.04.14. 11:43

A Paksi Atomerőműbe látogattunk Kaposvárról

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének tagjai közül 15 fővel a Paksi Atomerőműbe látogattunk 2022. március 25-én, egy pénteki napon.

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének tagjai közül 15 fővel a Paksi Atomerőműbe látogattunk 2022. március 25-én, egy pénteki napon.

Egy hónapja szerveztük a látogatást, amelyhez csak az atomerőmű honlapján kell regisztrálni, minden részvevő adatait rögzíteni, anélkül nem fogadnak látogatókat. Több lehetőségből lehet választani, hogy a csoport mit szeretne megtekinteni. Mi 4 helyszínt választottunk. Szakvezetést térítésmentesen kaptunk a programhoz.

Reggel 8 órára érkeztünk saját kocsikkal, nehéz volt leparkolni. Hazánk egyetlen atomerőművének látogatóközpontjában a szakvezető csoportkísérőnk először hasznos információkat ismertetett nekünk, bemutatta az atomerőmű és a Duna kapcsolatát, majd a Paks néprajzi értékeit, rég- és közelmúltját szemléltető helytörténeti kiállítást néztük meg. Egy interaktív táblán betekintettünk hazánk villamosenergia-termelési és -fogyasztási adataiba is.
A következő résznél az atomerőmű hőskorának eseményeivel, illetve az ahhoz kapcsolódó tudósok munkasáságával ismerkedtünk. Továbbhaladva az erőműépítés és a teljesítménynövelés részleteiről, és a radioaktivitásról, a háttérsugárzásról és a maghasadásról volt szó. Valósághű üzemanyag-kazetták jelképezik a reaktor aktív zónáját és egy animációs modell mutatja be a blokkok működését. A hatalmas képernyőt nézve megtudhattuk, hogy mi történik abban a pillanatban a vezénylőteremben, az atomreaktorok csarnokában és a villamos energiát előállító generátorok környékén. Végezetül az atomerőmű jövőjét vagyis az üzemidő-hosszabbítás és az erőműbővítés témakörét mutatták be.

Aztán, a 4. blokküzembe való belépéskor személyenként ellenőriztek minket, adtak védősisakot, és semmit nem lehetett bevinni. Üvegezett folyosókról megtekinthettük a működő atomreaktorokat és a vezénylőtermet, hazánk legnagyobb méretű turbinacsarnokába belépve közvetlen közelről láthattuk a hatalmas méretű turbina-generátor egységeket. A Karbantartó Gyakorló Központban egy valódi reaktor, gőzfejlesztő és más nagy-berendezések biztosítanak egyedülálló oktatási és gyakorlási feltételeket. Végül az Atomenergetikai Múzeumba látogattunk el, ahol az atomerőmű építkezési munkálatainak, üzemeltetésének történetét és tárgyi emlékeit örökítik meg az 1960-as évektől napjainkig.

14 óráig tartott a tárlatvezetés, amelynek révén sok érdekességet megtudtunk és megértettünk folyamatokat, hogyan működik az egész erőmű. Érdemes volt odamennünk, másoknak is ajánljuk a látogatást.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében, jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesítve valósítottuk meg.

Szalkai Iván megyei ügyintéző

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: