2023.02.24. 16:18

Parlamenti látogatáson jártak a Nógrád megyei tagok

A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezetének tagjai Budapesten tettek egy csoportos látogatást.

A Parlamenti Látogatóközpontban Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, a SINOSZ Országos Elnökségének tagja várta a tagokat, ahol mint idegenvezető bemutatta a Parlament épületét, jelnyelvi tolmácsolással kísérve. 32 fő vett részt a programon. Az előadó elmondta, hogy az Országházat mintegy 20 éven át építették, a méretei pedig európai viszonylatban is kiemelkedők, a kontinensen belül a 10 leglátogatottabb turistacélpont közé tartozik.
Az épület 96 méter magas, de más adatokban is megjelenik ez a szám (pl. lépcsők száma), ennek azért is van jelentősége, mert ezzel emlékeztek a honfoglalásra a millenniumi építkezés évében. Említésre kerültek a termek is, majd a hosszú folyosókon és lépcsőházakon keresztül eljutottunk „középre”, a Szent Korona helyére, amely 2001 óta az Országházban van kiállítva a többi koronázási jelvénnyel együtt (a koronázási palást kivételével). A korona 1978 óta a Magyar Nemzeti Múzeumban volt megtekinthető; a törvény szövege szerint az ünnepélyes áthelyezéssel „Magyarország méltó helyére emeli a Szent Koronát, és a nemzet múzeumából a nemzetet képviselő Országgyűlés oltalma alá helyezi”. Láthattuk az egykori magyar királyok szobrait is körkörösen, az oszlopok mentén, itt viszont tilos volt a fényképezés.

Az Országház építészeti szempontból is jelentős, az eklektika jegyében született, barokk alaprajzú és tömeghatású épület, viszont a bécsi neogótika stílusjegyeit viseli a részleteiben. Az első távfűtött épületek közé tartozik; a díszkivilágítási rendszere 2014-ben újult meg.

Az Országgyűlési Múzeum 2014-ben azzal a céllal jött létre, hogy összegyűjtse, megőrizze és a nyilvánosság elé tárja a magyar parlamentarizmus emlékeit. Tevékenysége során az 1949-ben felszámolt régi Országgyűlési Múzeum nyomdokaiba kíván lépni, alapul véve annak előremutató ötleteit, népszerű kezdeményezéseit, eredményeit, ugyanakkor megfelelve a 21. század kihívásainak is. Négy állandó tárlatukat a hagyományos és multimédiás múzeumi technikák felhasználásával alakították ki az összesen 1700 négyzetméternyi kiállítóterekben.

Látogatásunk során megtekinthettük azt a termet is, ahol a parlamenti üléseket tartják. Gergő megmutatta, hogy hol szokott ülni, illetve a tolmács hol szokott jelelni, hogyan történik a kommunikáció egy-egy felszólalás és az ülés alatt.

További hasznos információkat itt találhattok: https://www.parlament.hu/web/orszaghaz/latogatas

Ezt követően, szabadprogram keretében lehetett megtekinteni a Nemzeti Galériában a Vaszary-kiállítást, amelyet még április 2-ig meg lehet tekinteni.

Szépművészeti Múzeumban az aktuális El Greco-kiállítás nagy népszerűségnek örvendett, sajnos másnap a tárlatot be is zárták, de egy összefoglaló írást megér elolvasni ezzel kapcsolatban, az alábbi linken:

El Greco

Márton Márk megyei ügyintéző

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: