2024.03.05. 17:07

PREFI-előadás a kaposvári klubban

Ügyeljünk egészségünk megőrzésére, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére!

Érdekes előadást hallgathattunk a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház munkatársaitól. 

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetéhez 2024. február 22-én a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda (PREFI) munkatársai látogattak el.

Hepfné Nagy Hajnalka és Vörös Orsolya tartottak előadást tagjaink számára. A PREFI feladata a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház által nyújtott prevenciós és egészségfejlesztési szolgáltatások, programok, feladatok koordinálása, részvétel a megvalósításukban.

Előadónk, Hepfné Nagy Hajnalka beszélt tagjainknak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának okairól, azok megelőzésének lehetőségeiről, a szűrések fontosságáról. Ismertette azt az „ördögi kört”, amely fokozottan hozzájárul a betegség kialakulásához. Ezek a tényezők:

  • egészségtelen táplálkozás
  • elhízás, ún. zsigeri zsírok növekedése
  • dohányzás, alkoholfogyasztás, drogozás
  • kísérőbetegségek, cukorbetegség, vesebetegség
  • mozgásszegény életmód
  • stressz                                                                                

 

Megtudhattuk, hogy az érszűkület már az érelmeszesedés következménye, amely az érfalak megvastagodásához, az ér falának szűküléséhez vezet. Ez ott jelentkezik, ahol baj van. Szívkoszorúér-elmeszesedésnél a szívizom vérellátottsága nem lesz megfelelő, ez mellkasi szorító érzésben, baloldali mellkasfájdalomban jelentkezik. Az agyi érelmeszesedés agyvérzést, stroke-ot okozhat, és gyengeség, szédülés, beszéd- és látászavar, féloldali bénulás hívhatja rá fel a figyelmet. A perifériás artériás érbetegség a medence és a lábak artériáinak meszesedése miatt alakul ki, tünete: végtagzsibbadás, erős izomfájdalom, ami rövid már séta után is fellép.

Hajnalka elmondta, hogy az érelmeszedés, érszűkület megelőzésének lehetőségei a következők:

– a testsúly normalizálása

– a vércukor, vérnyomás, koleszterin értékeinek normál szinten tartása

– az alkoholfogyasztás mellőzése

– egészséges étrend kialakítása

– sport – legalább 1000 lépés naponta

– dohányzás elhagyása

– stressz kerülése

A helyes étrend kialakítása a megelőzésben, kezelésben is nagyon fontos. Lehetőleg rostdús étrendet alakítsunk ki (teljes kiőrlésű gabonából készült termékekkel). Az állati zsiradék használatának csökkentésével, a zsírszegény húsok, halak fogyasztásával, bőséges folyadékbevitellel, az alkoholfogyasztás, dohányzás mellőzésével sokat lehet tenni az egészség megőrzéséért.

Vörös Orsolya a vitaminok fontosságáról és hatásairól beszélt.

Nagyszerű előadásokat hallgathattunk meg. Köszönjük az előadóknak, hogy eljöttek hozzánk. Az előadás után regisztrálni lehetett a PREFI szűréseire. Előadóink megígérték, hogy a SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének tagjai – a Somogy megyén kívül lakók is –  részt vehetnek a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház szűrőprogramjain.

A jelnyelvi tolmácsolást Győrfi Gabriellának köszönhetjük.

Az egészségmegőrzést támogató programunk a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

 

 

 

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: