2023.06.27. 13:00

Rövid összefoglaló az európai fogyatékossági igazolványról

Mit érdemes tudni az Európai fogyatékossági igazolványról? Rövid tájékoztatónkból megtudhatjátok.

Sokat hallunk az európai fogyatékossági igazolványról vagy kártyáról (hivatalos neve még nincs magyarul), és alig várjuk, hogy elérhető legyen nekünk, magyar siket és nagyothalló embereknek is. De miért nincs ilyen Magyarországon? Bár a miértre nincs még jó válasz, mégis érdemes áttekinteni: mi is ez az igazolvány?

Az Európai Bizottság (továbbiakban: Bizottság) volt az, amely évekkel ezelőtt elkezdett foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy ha egy fogyatékossággal élő személy az Unión belül egy másik országba utazik – akár csak nyaralási célból – abban a másik országban nem illetik őt meg a fogyatékossága alapján biztosított, az esélyegyenlőségét célzó szolgáltatások. Körülbelül 90 millió fogyatékos személy él az Európai Unióban, és nagy akadályt jelent számukra, hogy az érintettek, ha más uniós országba utaznak, nem férnek hozzá a szükséges szolgáltatásokhoz. Valójában az Unió egyik alapelve nem teljesül: a szabad mozgás lehetősége. Az, hogy az uniós országok kölcsönösen elismerjék a „fogyatékos státuszt”, és erre tekintettel biztosítva legyenek az akadálymentesítési szolgáltatások, az Unió nagy hiányossága volt. Ezért kísérleti jelleggel a Bizottság létrehozta európai fogyatékossági igazolványt 2016 februárjában. 8 uniós ország vett részt a kísérletben: Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Olaszország, Málta, Románia és Szlovénia. Ezekben az országokban bevezették az európai fogyatékossági igazolvány kísérleti változatát. Sajnos Magyarország nem lett kiválasztva a tesztelésre az Unió által.

Az Európai Bizottság 2019-2020-ban készített értékelése rávilágított arra, hogy a kezdeményezés nagyon hatékony volt, és az is kiderült, hogy valójában ez nagy végrehajtási költséggel sem járt.

2021 márciusában a Bizottság elfogadta a fogyatékossággal élő személyek jogainak érvényre juttatását szolgáló stratégiát, mely a 2021-2030-as időszakra vonatkozik. Ezzel szeretnének egy élhetőbb Európát biztosítani a fogyatékossággal élő embereknek. Ennek a stratégiának a része többek között az európai fogyatékossági kártya kiterjesztése a többi tagállamra is. Legkésőbb 2023. év végéig (vagy talán már szeptemberben) egy javaslatot is megfogalmaznak ezzel kapcsolatban.

Ez persze nem jelenti azt, hogy szeptembertől hazánkban is bevezetik az európai fogyatékossági kártyát. Ha a javaslat elfogadásra is kerül, a bevezetése még hosszú időt igénybe vehet, és számtalan kérdést felvet. De talán a legfontosabb kérdés: ki számít majd nálunk fogyatékossággal élő személynek? Ki lesz jogosult az európai fogyatékossági kártyára? Ezt minden állam saját maga határozza meg. Vajon Magyarországon ki lesz jogosult rá? Ha most megnézzük a hazai jogszabályokat, láthatjuk, hogy nagy különbségek vannak a különböző ellátások tekintetében, hogy ki számít – csúnyán fogalmazva – hallási fogyatékossággal élőnek.

Egy szó, mint száz: van remény arra, hogy a jövőben a magyar hallássérült közösség tagjai is jogosulttá váljanak az európai fogyatékossági kártyára. De még sok a kérdés: Mikor? Kinek jár majd? Pontosan milyen szolgáltatásokat tudunk majd külföldön igénybe venni ezzel az igazolvánnyal?

Várjuk mi is a fejleményeket, amikről, ha lesznek, biztosan beszámolunk a SINOSZ kommunikációs felületein.

További tájékoztatás az Európai Bizottság Európai fogyatékossági igazolvány című összeállításában olvasható.

dr. Laczka Zsanett esélyegyenlőségi referens

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: