2022.05.02. 17:43

A Sándor-Metternich-kastélyba látogattunk Bajnán

A SINOSZ Esztergomi Helyi Szervezete 2021. április 2-án, szombaton ismét egy tartalmas kirándulást szervezett, ezúttal Bajnára, Sándor-Metternich-kastélyba látogattunk el.

A SINOSZ Esztergomi Helyi Szervezete 2021. április 2-án, szombaton ismét egy tartalmas kirándulást szervezett, ezúttal Bajnára, Sándor-Metternich-kastélyba látogattunk el.

A borongós, esős idő ellenére sem maradt el a tervezett program. A buszpályaudvaron volt a találkozó, más megyéből is vártunk érdeklődő tagokat. Távolsági busszal utaztunk Tatabányától Bajnáig, gyönyörűséges, színes tavaszi tájakon keresztül. Bajnára megérkezve, a buszmegállótól pár száz méterre, egy hatalmas nagy park közepén áll a Sándor-Metternich-kastély. A felújított kastélyt 2021. évben avatták fel.

A kastély bejáratánál egy hatalmas nagy kép, az Ördöglovas gróf portréja fogadott minket. Félóra múlva Toma Krisztina tárlatvezető és Hajduk Szilvia jelnyelvi tolmács közreműködésével kezdtük a Sándor-Metternich-kastély történetének ismertetését hallgatni.

A tárlatvezető elmondása szerint:
Bajna és a falu közepén elterülő kastély több évszázadon keresztül adott otthont a Sándor családnak. Bővebben a kastély honlapján olvasható a kastély története: https://bajnaikastely.hu/kastelytortenet/

A bajnai Sándor-Metternich-kastély mai formájában egy klasszicista épület képét mutatja, ám a kutatások során bizonyossá vált, hogy több építési periódusa volt. A mai épület helyén már a 15. század végén, a 16. század elején egy nemesi udvarház állt. Olvasható ismertető: http://nkvp.hu/helyszinek/sandor-metternich-kastely/

Majd gróf Sándor Móric családi életéről is beszélt a szakember. Bővebben: https://bajnaikastely.hu/csalad/

A földszinten a kastély feltárt barokk falfestményei, valamint a kastélykápolnának és a bajnai plébániának Mária Terézia királynő lánya, valamint a kastély úrnői által adományozott – iparművészeti jelentőségű – miseruhák képezik a legfontosabb látványosságot. Archív fényképek, tervek, festmények és interjúk segítségével láthattuk az épület történetét, valamint a kialakításában részt vevő jelentős művészeket. A kastély fénykora mellett megjelenik a pusztulás kora, a II. világháborút követő korszak, valamint bemutatásra kerülnek a kastélyhoz kapcsolódó, majd’ harminc éve zajló régészeti és művészettörténeti kutatások és ezek eredményei (fényképeken, filmrészleteken és tárgyleletekben). A kastély történetét animációs filmek is bemutatják érthető és szórakoztató formában.

A kastély emeletén berendezett kiállításban Sándor Móricot és lányát, Metternich-Sándor Paulinát ismerhettük meg több aspektusból. Bővebb leírás: https://bajnaikastely.hu/allando-kiallitas/

A tárlatvezetés után még egyszer végigsétáltunk a szobákon, moziztunk és az interaktív játékot is kipróbáltuk. A parkot is bebarangoltuk, pár méterre egy romos épületet is láthattunk. A kastély képgalériája: https://bajnaikastely.hu/foto/

Tatabányán ebédeltünk, mert Bajnán még mindig nem fogadtak minket helyben fogyasztással (még nem oldották fel az egészségügyi rendeletet). Mindenki jól érezte magát az egész napos, tartalmas programon.

Programunk a SINOSZ SzÉP keretén belül valósult meg. Ezúton köszönjük a tagság nevében a lehetőséget.

Tvarosek Józsefné megyei ügyintéző

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: