2023.08.30. 16:07

Sátoraljaújhelyen vonatoztunk és a Börtönmúzeumban jártunk

Képes élménybeszámolónk városnéző kirándulásunkról

A SINOSZ Zempléni Klubja 2023. augusztus 24-én Sátoraljaújhelyre hívta, várta tagjait és azok hozzátartozóit a város és a Börtönmúzeum megtekintésére.

Szép számmal érkeztünk a sátoraljaújhelyi vasútállomásra, ahol már várt minket az Újhelyi Futrinka nevű városnéző kisvonat. Az 56 fős kisvonatot teljesen megtöltöttük, még jó, hogy a sofőrnek külön ülése volt. Egy órán keresztül élvezhettük a város és Széphalom látnivalóit.

A vonatozást követően – a nagy létszámra való tekintettel – két csoportra osztódtunk. Az egyik csoport ebédelni, a másik a Börtönmúzeumba ment.

A múzeumot a város központjában, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön mellett találtuk. A tárlaton megismerhettük a büntetés-végrehajtás átfogó történeti és szakmai fejlődését, a magyar büntetési rendszereket, valamint a büntetésüket töltők helyzetét. Ezen túl ismereteket szerezhettünk a megtorló, testcsonkító és halálbüntetések, a szabadságvesztés büntetés kialakulásáról és átalakulásáról. Kipróbáltuk a kalodát is, de kimenekítettünk belőle mindenkit.

A nagyon finom ebéd után, közösen játszottunk Activityt, gyermekénekeket jeleltünk, nótáztunk és örömtáncot jártunk.

A SZENIOR ÖRÖMTÁNCOT kimondottan az idősebb korosztály számára találták ki, forradalmian új, közösségi mozgásforma. Nincs szükség sem táncpartnerre, sem előzetes tánctudásra. Az oktató megmutatja, majd gyakoroltatja a csoporttal a rövid koreográfiát, amit meg kell jegyezni. Amikor már jól megy, zenére táncolja el a csoport – többször is – a táncot. ÖRÖMTÁNC az idős szervezethez igazított, kíméletes sporttevékenység és „agytorna”, ami a legújabb kutatások szerint eredményesen késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.

Vidáman, sok-sok élménnyel tértünk haza.

Rendezvényünket a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: