2018. január 1-től változtak a személyijövedelemadó-bevallás szabályai! A munkáltatói adómegállapítás megszűnésével a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását.

Programunkon a NAV munkatársa, Miseta Angéla tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy

… ez a változás nem jelenti azt, hogy a magánszemélyek kizárólag önadózással készíthetik el a személyijövedelemadó-bevallásukat, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül.

Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-étől az ügyfélkapun keresztül elérhetővé teszi. Az adóbevallási tervezetek a  www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu oldalakon tekinthetők meg.

Vendégünk segített azoknak a tagoknak, akik eddig nem rendelkeztek ügyfélkapu-regisztrációval, kiemelve, ez a jövő útja, valamint azoknak is, akik ezt valamiért nem szeretnék, és kérték, hogy az adóhivatal papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetüket. Az ehhez szükséges kérelmet a NAV munkatársa biztosította.

A Baranya Megyei Szervezetben az adó 1+1 százalékának felajánlására szintén lehetőségük volt a jelenlévőknek.

Miseta Angéla elmondta még, ha az adózó 2018. május 22-éig nem fogadja el, egészíti ki, vagy javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

Ha igény lesz rá, áprilisban újra eljön hozzánk és a hallássérült adózók rendelkezésére áll, ahogyan ezt teszi önzetlenül, szeretettel már hosszú évek óta! Köszönet érte!