2023.10.16. 11:02

Siketek és Nagyothallók Napja című ünnepséget tartottunk Győrben

A SINOSZ Győri Helyi Szervezete ünnepséget és baráti találkozót rendezett Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

A SINOSZ Győri Helyi Szervezete 2023. szeptember 30-án, szombaton délután megtartotta a Siketek és Nagyothallók Napja című rendezvényét. Az ünnepség a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata épületében lévő gyönyörű  Díszteremben zajlott le. A siketek világnapjához fűződő országos, veszprémi rendezvény után a hagyományoknak megfelelően, helyi szinten is megrendezésre került ez a SINOSZ-os program.

Jagodics Rezsőné, a SINOSZ Győri Helyi Szervezetének elnöke és Németh Evelin, a SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének ügyintézője fogadta a tagtársakat és a vendégeket a Városházán, majd elkezdődött az ünnepség. Külön köszöntötték a meghívott vendégeket.

Németh Evelin megyei ügyintéző konferálta a megemlékezést, az ünnepi megnyitó beszédet és a köszöntőket, valamint a kulturális műsort.

Jagodics Rezsőné helyi elnök megemlékezést tartott a nemrég elhunyt Tibola Lászlónéról (szül.: Nágel Erzsébet), aki a SINOSZ-nak és Győri Helyi Szervezetének 50 éven át hűséges tagja volt. 2023. szeptember 23-án, a veszprémi Siketek Világnapján, az ünnepség felemelő pillanatában, tragikus és váratlan körülmények között örökre távozott közülünk Erzsike. 64 évesen kellett elhagynia a földi pályáját, akit férje, két lánya, Valéria és Mónika, valamint három unokája, nem utolsósorban a sorstársai is gyászolnak. Egyperces néma felállással leróttuk kegyeletünket az emléke előtt.

A megemlékezés után ünnepi megnyitóval folytatódott a rendezvény. Jagodics Rezsőné ismertette az elnöki tevékenységét az újraválasztásának időszakától kezdődően, 2022 júniusától 2023. szeptember 30-ig bezárólag. Szervezetünk programjairól, támogatásairól, a SINOSZ-társszervezetekről és civil kapcsolatokról is szólt. Az új klubnapokról és ügyfélfogadási rendről is beszámolt. A taglétszám folyamatosan növekszik. A SINOSZ SzÉP keretből hagyományos – közösségépítő, kézműves és szabadidős programok, valamint kirándulások múzeumlátogatással – programok valósulnak meg. A győri önkormányzati támogatásból a családi sportnapot, a tekesportot és a Siketek és Nagyothallók Napját tudjuk megrendezni. Továbbra is szeretne azon lenni, hogy a programok meg legyenek tartva és jöjjenek el a tagjaink, maradjunk együtt!

A megnyitó után a meghívott vendégek köszöntői következtek. Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő, Győr,  Marcalváros 2. területi képviselője ünnepi beszédet tartott. Ő Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere képviseletében tette tiszteletét nálunk.

Dr. Tapolczai Gergely, a SINOSZ Országos Elnökségének tagja, Győr-Moson-Sopron megye örökbefogadója ünnepi beszédében megemlítette a siketek világnapját: a Siketek Világszövetségének 1958 évi határozatában szerepel, hogy minden évben, szeptember utolsó vasárnapján ünnepeljük a siketek világnapját. A nemzetközi nap célja az, hogy az egész világon figyeljenek fel a siket személyek jogaira, esélyegyenlőségi törekvéseire és küzdelmeire. A SINOSZ szakmai tervében szereplő elképzelések megvalósítására törekszenek idén és a jövőben is. (jogsegélyszolgálat, KONTAKT tolmácsszolgáltatás, jelnyelvi tolmácsszolgálatok fenntartása stb.). A járvány és az energiaválság új helyzetet teremtett a SINOSZ mindennapjaiban is, de a gazdasági problémák megoldásra kerülnek a takarékossági intézkedések értelmében, de szem előtt tartva, hogy a tagok jogai és kötelezettségei ne sérüljenek. Továbbra is működnek az ügyfélfogadások és a klubnapok is. A SINOSZ szlogenje 2023-ban: „Maradjunk együtt!”.

Soproni-Somlai Attila, SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete elnökének ünnepi beszédében megköszönte Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának, hogy a SINOSZ Győri Helyi Szervezete méltó helyen ünnepelheti a Siketek és Nagyothallók Napját. Külön köszöntötte Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselőt is, aki azon fáradozik, hogy a siket és nagyothalló sorstársak méltóan és türelemmel viseljék a mindennapjaikat. Ferenc pápa nagyszerű gondolatait idézte: „Az együttélés művészet. Türelmes, gyönyörű művészet. Különleges képesség a csend világában. Egy olyan képesség, mely az élete során két nyelven éli az életét. Beszéli a jelnyelvet és magyarul olvas. Ez valóság és ez maga a csoda! Ezért legyetek kitartóak, a kezetek mindig magasban, hogy minden egyes tagunk egy ŐRKAPU legyen a világban. Kívánom, hogy e gondolat jegyében jó egészség és boldogulás legyen Veletek!”

Farkasné dr. Lukácsy Zita, az Esély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója jelen nem tudott lenni, de levelét elküldte a szervezetünk részére, ezért Nagy Miklós László felolvasta sorait. A jeles napon megemlékezett rólunk, leírta, hogy mindig a szívén viseli a hallássérült, megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek sorsát, segít nekik, amiben tud a foglalkoztatásuk során is. Nála a segítségnyújtás nem ismeretlen fogalom. Szívéhez közelebb állnak a siketek, akik számára kedvesek, hiszen siket keresztfia is van, akit a gyermekének is tart. Szerinte fontos, hogy a siket és halló emberek között azonos esélyek legyenek, sehol ne legyenek hátrányok, ezért a munkatársai is jelnyelvi tanfolyamra jártak tanulni. Az akadálymentesítés területén sokat fejlődtünk azóta. Az esélyegyenlőség területén jó irányba haladunk, mert csökkenek a különbözőségek és a hátrányok. A másság elfogadása is fontos az emberek részéről. Fontosnak tartja ezt az ünnepet, mint általában a családban, ahol meg szokták ünnepelni a jeles napokat, értékelni az elmúlt időszakot és meghatározni a következő feladatokat.

Minden meghívott vendég köszöntőjét szerény ajándékkal hálálta meg a szervezet elnök asszonya.

Az ünnepi beszédeket kulturális műsor követte. A RIVER tánccsoport 8 számból álló produkciót mutatott be a közönség számára. Minden nagyon szép és csodálatos volt. Gyerekek és felnőttek felváltva is szerepeltek benne. A következő műsorszámban Jagodics Rezsőné jelnyelven adta elő Varga Szimonetta A nyár című versét, mely mindenkinek tetszett. Könnyed, laza vers volt, a nyár elmúlását az idő jelentette, és az emlékezést, a vágyakozást is jelképezte az újabb nyár után. A kulturális műsort Balogh Nagy Olivér, egy autizmussal élő srác élő zongorajátéka zárta, aki autodidakta módon tanult meg zongorázni. Minden közreműködő elismerő oklevélben részesült.

A záróbeszéd előtt Németh Evelin megyei ügyintéző megköszönte Jagodics Rezsőné helyi elnök munkáját, melyet a tagok érdekében végzett. Erzsike elnök is köszönetet mondott Evelin ügyintézőnek az elnöki munkájához nyújtott sok segítségért. Szalkai Iván, Tvarosek Józsefné és Nagy Miklós vendég is átadta a köszöntő ajándékot az elnöknek és a szervezet nevében ők is kaptak, mert a szervezet életében segítséget nyújtottak.

Jagodics Rezsőné a záróbeszéd után invitálta a rendezvény vendégeit és tagjainkat a SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei és Győri Helyi Szervezetébe, a Baráti találkozóra, ahol minden tagnak egy szelet pizza jutott, valamint felvágták a 60 szeletes tortát és azt is elosztották a sorstársak között. A szeretetteljes ünneplés este 8 óráig tartott. Mindenki láthatóan jól érezte magát a jóízű beszélgetéseknek és az édességeknek is köszönhetően.

A programon az infokommunikációs akadálymentesítést Víg Éva végezte. Tvarosek Józsefné besegített a háttérben. Köszönjük a munkájukat!

Köszönjük a támogatást Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának, az Eli Pékségnek, Magyar Balázsnak és néhány további személynek is.

A beszámolót készítette: Németh Evelin

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: