2023.09.22. 19:00

A Siketek Világszövetsége elnökének ünnepi üzenete a siketek nemzetközi hete és a jelnyelvek nemzetközi napja alkalmából

A siketek nemzetközi hete alkalmából a Siketek Világszövetsége elnökének üzenetét továbbítjuk.

Minden évben szeptember utolsó vasárnapja a siketek világnapja, és ez a teljes ünnepi hét a siketek nemzetközi hete, melynek során szeptember 23-án ünnepeljük a jelnyelvek nemzetközi napját.

Az ünnepi hét alkalmából a Siketek Világszövetsége elnöki üzenetet tett közzé nemzetközi jelnyelven, melynek magyar fordítását is olvashatjátok a videó alatt.

Üdvözletem, a WFD (Siketek Világszövetsége) elnöke, Joseph Murray vagyok. Örömmel köszöntelek Titeket a siketek nemzetközi hete és jelnyelvek nemzetközi napja alkalmából a 2023-as évben is.

A WFD ezúttal szeretné a gondolatait megosztani a világ minden országában élő siket személyekkel, a siketek nemzetközi hete és a jelnyelvek nemzetközi napja kapcsán. A gondolatok közül kiemelve a nemrégiben Jejun (Dél-Korea) lezajlott kongresszust, ahol új nyilatkozat született a céljaink megvalósításáról. Tény az, hogy egységesen használjuk a két nemzetközi jeles nap kapcsán a címet. Kiemelve az egyik címet, amely a WFD víziójában hangsúlyozottan fontos cél. Ez nem más, mint hogy a siket gyermekek a saját nyelvükön kommunikáljanak a diszkrimináció ellen küzdve, és hogy az esélyegyenlőség érvényesüljön. Az akadályok leküzdéséhez, a diszkrimináció megszüntetéséhez a saját nyelveinkkel tudunk hozzájárulni. Fontos minden országban a jelnyelv megteremtése, és annak hivatalossá tétele, hogy minden nemzeti társadalom elismerje és megismerje, valamint elfogadja azt. Így a siket emberek jogai és érdekei erősebbek lesznek. Fontos, hogy szabadon használhassuk a jelnyelvet minden területen, legyen szó munkahelyről, magánéletről, politikáról… stb. Tehát, a WFD ezt a célt szeretné elérni, és jelenleg is folyik ezért a lobbi tevékenység. De van még feladatunk bőven. Tapasztaljuk, hogy sajnos vannak olyan országok, ahol nem valósul meg az esélyegyenlőség, a jelnyelv elismertetésének folyamata. Azt is tapasztaljuk, hogy a világ 60%-ában a CRPD-egyezmény (Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény) aláírása megvan, viszont a jelnyelv elismertetése nem történt meg. Szerintünk a jelnyelv elismertetése ugyanolyan fontos, mivel ez is az emberi jogokhoz tartozik, ugyanúgy, mint a CRPD. Ezáltal cselekvési terveinkben az is szerepel, hogy ezt tegyék meg.

Megéltük a COVID világjárványt, és visszatekintve arra, miken mentünk keresztül az egészségügyi ellátások során, az orvosoktól kapott információk nem teljesen voltak akadálymentesek, és nagyon különböző jelenségek voltak tapasztalhatók világszerte. Biztos, hogy nem volt zökkenőmentes az ellátás. Ezen a területen is szükségesnek és fontosnak tartjuk, hogy a megfelelő ellátást a siket személyek is megkapják. Ezügyben a minisztériumokkal együttműködéseknek kell létrejönnie.
Illetve néhányan tudják, hogy meglepő a helyzet, mivel a világon vannak olyan siket gyermekek, akiket az oktatás során részletesen kidolgozott oktatási modellekkel, eltérő módon tanítanak jelnyelven. Így a siket gyerekekkel hosszasan jelelnek, egyenrangúan, élvezetesen. Sajnos ilyen formájú oktatás csak alig néhány helyen jelenik meg. A WFD nem fogadja el ezt a helyzetet. Ti elfogadjátok ezt? Ti sem.

Látom, hogy több helyen a jelnyelvhasználatot reformálják. Ez a mi víziónk célja is.
Hogyan lehet ezt megvalósítani? A WFD ki fog alakítani egy munkacsoportot, melybe bevonja a szakembereket, és egy kibővített eszközrendszerrel előkészíti a nemzeti jelnyelvek törvényi szintű jóváhagyását. A múltban és a jövőben egyaránt oktatva és támogatva lesznek az országok, hogy céljukat – a nemzeti jelnyelvek elfogadását – megvalósítsák.
Nekünk van egy új eszköztárunk, mellyel elérhetjük a nemzeti jelnyelvek elfogadását. Az eszköztárban benne van írásos formában az útmutatónk, és jelnyelvi változatban az állásfoglalások, amivel segíteni tudjuk, útba igazítást tudunk adni a nemzeti siket szövetségek számára, hogy hogyan lehet ezt sikerre vinni, lobbizni és elérni a nemzeti jelnyelvek elfogadását. Az eszköztár elérhető a honlapon, valamint lehet csatlakozni a WFD-hez, és akkor a WFD megosztja velük az útmutatót is.
Mindezt a WFD több helyen oktatja, és kapcsolatot tart az országos érdekvédelmi szervezetekkel. A WFD kapcsolatot tart és újabb szervezetekkel is kapcsolatokat alakít ki az „új fejlesztés” platformnak köszönhetően.

„Új fejlesztés” platform – ez egy élő, több kamerás beszélgetés. Egyszerre több ember látszik a kamerán. Ezen a platformon tanulni is lehet, és megerősíteni az alap információkat: Hol vannak az emberi jogok? Hogyan tudjuk érvényesíteni az emberi jogokat?
Újabb feladat: hogyan érhetjük el a nemzeti jelnyelvek elfogadását? Ehhez az eszköztárban és a videótárban vannak anyagok. Ezek elérhetőek a WFD-tagok számára, mert ehhez ők csatlakozhatnak. Az országok itt egymásnak elmondhatják tapasztalataikat, információt cserélhetnek, és megerősítik egymást, hogyan lobbizzanak a jelnyelvért.
Folyamatosan, és jelnyelven oktatják többféle témában az országos érdekvédelmi szervezeteket az érdekvédelmi tevékenységük megerősítése érdekében, hogyan tudják felépíteni azt. Van többféle projekt arra, hogy ha elakadnak, akkor támogatni tudják őket, segítséget tudnak nyújtanak nekik. A projekt során is sokszor akadályokba ütköznek. Ilyenkor egyeztetek az országos érdekvédelmi szervezetekkel. Hogyan tudjuk könnyen áttörni az akadályokat? Összegyűjtjük az adatokat, összeállítjuk a szempontokat és kihirdetjük. Ezt kell tanulmányozni, teljesíteni, egyszerűen követni kell az állásfoglalást.

Vannak más projektek, más országokban. Ha ez egyik országban van egy saját projekt, akkor azt fontos megosztani a többi országgal is. Ez a WFD célja, hogy ha az egyik országban sikeresen teljesült valami, akkor azt továbbadja azoknak az országoknak, ahol még nem. A siket országos szövetségek egymás között tapasztalatokat cserélnek. A WFD a sikerekről is tájékoztatja a közösséget. Az országok pedig látják egymás tevékenységeit, és hogy melyik országban sikerült sikereket elérni.

Ahogy mi dolgozunk, arra ugyanígy ti is képesek vagytok. Szeretnénk, ha ti is csatlakoznátok a mi munkánkhoz. Ha ti most látjátok ezt, és úgy érzitek, hogy van motivációtok, felkeltettük az érdeklődéseteket és a véretekben is van, hogy szerettek dolgozni, harcolni, nyerni, akkor gyertek, csatlakozzatok hozzánk!
Hogyan? Nemrégen meghirdettük a siket gyerekek jogairól szóló deklarációnkat. A deklarációban 10 pont szerepel, amelyekben a siket gyerekek jogairól van szó. Meg tudjátok nézni a honlapon a 10 pontos deklarációt. Előveszitek ezt a deklarációt, és lobbiztok, hogy hajtsák végre a ti országokban is. Támogatjátok ezt a 10 pontos deklarációt? Ha igen, akkor a honlapon alá tudjátok írni. Az aláírás azt jelenti, hogy ti is támogatjátok. Eddig már több mint ezren támogatták. Szeretnénk látni, hogy ti is aláírjátok. Szeretnénk minél több aláírást látni. Mutassátok meg, hogy támogatjátok!

Másik lehetőség, ahogy tudjátok a WFD-t támogatni, ha ti is csatlakoztok a WFD egyenrangú egyéni tagsághoz. Ha befizeted a tagdíjat, akkor részt veszel a WFD egyéni tagságában. Mi több információt adunk, te pedig aktívabban veszel részt a WFD-ben.

Mióta WFD-elnök vagyok, azt mondom, hogy mi csak együtt, közösen nyerhetünk. Jelenlegi víziónkért harcolunk, hiszen mi együtt képesek vagyunk meggyőzni a világot, hogy a siket emberek jeleljenek. Bárhol a világon a siket emberek képesek jelelni. Akárhol!


További információ a siketek nemzetközi hetéről és a jelnyelvek nemzetközi napjáról a Siketek Világszövetsége honlapján, az International Week of Deaf People 2023 menüpontban:

https://wfdeaf.org/iwdeaf2023/

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: