2023.07.25. 14:50

A SINOSZ is képviseltette magát az EUD svédországi közgyűlésén

Svédországban rendezte meg éves közgyűlését a European Union of the Deaf, a Siketek Európai Szövetsége.

EUD – Stockholm, 2023. május 25-27.

A Siketek Európai Szövetsége (European Union of the Deaf – EUD) 2023. május 25-27. között éves workshopot, szemináriumot és közgyűlést (GA) rendezett Svédországban, Upplands Vasby-ben, amely egy kis község Stockholm mellett. Ezen az eseményen – mint a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) delegáltja – találkoztam és együtt voltam sok siket küldöttel, akik különböző országokból érkeztek. Összesen 28 országból voltak jelen delegáltak, ami majdnem minden európai országot lefedett.

 

Az eseményt az EUD elnöke, Sofia Isari nyitotta meg. Az első nap, 2023. május 25-én, workshop zajlott. Délelőtt a jelnyelvi gépi fordításra és az avatárok szerepére fókuszáltak, különös tekintettel az EASIER & SignON projektre. Délután adataink gyűjtésének lehetőségeit, előnyeit, hátrányait, valamint az európai szociális jogok pilléreit vitatták meg.

A következő napon, május 26-án, a szemináriumot a Siketek Svéd Nemzeti Szövetségével közösen tartották. Az előadások széles körű témákat érintettek, beleértve a nemi erőszakkal küzdő siket emberek intézményes megkülönböztetését, a BIPOC közösségeket (színes bőrű és etnikai kisebbséghez tartozókat), a mentális egészség támogatásának fontosságát és a nemzeti jelnyelv sajátos kommunikációs követelményeit.

Az utolsó nap, május 27-én, az EUD közgyűlése került megrendezésre, ahol fontos döntéseket hoztak és vitákat folytattak. Az ülés során jóváhagyták az éves tervet és pénzügyi jelentéseket, valamint számos indítványt terjesztettek elő. Az indítványok különböző témákat érintettek, például a jelnyelvek mint kisebbségi nyelvek elismerését, a siketek személyes segítését, a siket gyermekek jogi védelmét, a siket zászló jelképének elfogadását, valamint a diszkriminatív magatartás és nyelv kezelésére vonatkozó magatartási kódex elfogadását.

Az esemény nagyszerűen volt szervezve, és meglepődtem, hogy csak hallássérültek, siket és és nagyothalló személyek vettek részt a szervezésben, ami egy pozitív példa volt az inkluzív rendezvényekre. Egy esti program keretében ellátogattunk egy színházba, ahol egy felejthetetlen előadást láthattunk. Különlegessé tette az előadást, hogy csak két siket szereplő (ikertestvérek) adta elő nemzetközi jelnyelven. Az előadás rendkívül sikeres volt. Az előadás előtt a szintén siket rendező, Mindy Drapsa, bemutatta nekünk a színház életét, a repertoárt és a jövőbeni terveket. Betekintést kaptunk a jelmezkészítésbe is, majd egy helyszínbejáráson vettünk részt, és közös vacsorával zártuk az estét.

Az utolsó napon gálavacsorával ünnepeltük meg az eseményt. Néhány siket előadó, köztük egy stand-up siket komédiás, szórakoztatta a résztvevőket, és fantasztikus hangulatú programot nyújtottak.

Nagyon örültem, hogy részt vehettem az EUD-eseményen, és nagyon hasznosnak tartottam a delegálást. Ez az alkalom lehetővé tette, hogy találkozzak más siketekkel és hallássérültekkel, valamint elmélyítsem a tudásomat és megérthessem a siket közösség aktuális kérdéseit és kihívásait Európában.

Pintér András alelnök

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: