2022.02.04. 13:28

A Somogyi-könyvtár Szegedi ételmesék – a piacoktól a szakácskönyvekig című tárlatán jártunk

A SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezete 2022. január 19-én a Somogyi Károly Városi és MegyeiKönyvtár időszaki kiállítására várta az érdeklődőket.

SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezete 2022. január 19-én a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár időszaki kiállítására várta az érdeklődőket. A program során a könyvtár munkatársa, a tárlat rendezője, Csizmadia Edit ismertette meg velünk a szegedi gasztronómia történetét.

Szegedi ételmesék ‒ a piacoktól a szakácskönyvekig című tárlat utolsó napján, utolsó látogatóiként kerestük fel a kiállítást, amelyen az elmúlt századokból való gasztronómiai érdekességekkel, különleges szakácskönyvekkel és konyhai tárgyakkal találkozhattunk. A kiállítás könyvek és korabeli dokumentumok segítségével idézte fel a szegedi piacok és jellegzetes ételek színes világát és máig élő hagyományait. Szeged ma a paprikáról és a halászléről híres, régen még többféle hal is volt bőven a Tiszában, de nemcsak halat, hanem teknőst és rákot is fogyasztottak az akkori polgárok.
Először az árvíz előtti piacokat idéztük fel, láthattunk korabeli képeket, térképeket, majd a nagy árvíz utáni újjáépítés rengeteg embert vonzott a városba, és ennek köszönhetően a 19. század közepétől majd’ száz éven át virágzott Szeged gasztronómiája. Szó volt ennek a korszaknak tematikus piacairól, portékákról és árakról, lacikonyhákról, ételekről, híres szakácsnőkről és szakácskönyveikről, illetve ezekhez kapcsolódó történetekkel ismertetett meg minket előadónk. Tagjaink nagy érdeklődéssel várták ezt a programot, hiszen városismereti tudásunkat olyan témával bővíthettük, ami igazán közel áll hozzánk.

A kiállítás érdekességeiről itt olvashatsz bővebben: ÉTELMESÉK

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. Köszönettel tartozunk Csizmadia Editnek, a Somogyi-könyvtár munkatársának a tartalmas tárlatvezetésért, és Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben való közreműködéséért.

Nagy Éva Mária

KÉPEINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: