2023.06.07. 14:37

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban jártunk – négy megyei szervezet közös programján

A csodálatos Wenckheim-kastélyba látogattunk Szabadkígyóson.

2023. május 9-én a korhűen felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba látogattunk a SINOSZ Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezeteinek közösen szervezett programján.
A találkozó a békéscsabai vasútállomáson volt, ahol sok régi ismerős üdvözölte egymást, és a viszontlátás öröme könnyeket csalt néhány résztvevő szemébe. Innen egy rövid buszos utazás és negyedórás kényelmes séta után megérkeztünk a kastélyhoz.

A látogatásunk során sok érdekes dolgot mesélt el és mutatott be Valdhütter Angéla tárlatvezető.

Az izgalmas családtörténetből megtudtuk, hogy az egyetlen örökösként 1849-ben született gróf Wenckheim Krisztina Annamária Regina 3 évesen hatalmas vagyont örökölt édesapja halálakor, majd 1872-ben feleségül ment unokatestvéréhez, gróf Wenckheim Frigyeshez, akivel felépíttették a kastélyt. A kastély a kor kiváló építésze, Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz-eklektikus stílusban, 1875-1879 között épült fel, majd 1882. július 19-én adták át.

Krisztina azt kérte a tervezőtől, hogy semmi ne legyen egyforma, de mégis harmonikus legyen. Kívánsága volt az is, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. Az elkészült épület a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított. Az épület alapköve ma is a könyvtárban kiállítva látható.

A tárlatvezetés során végigjártuk a kastély helyeit, sok fotót készítettünk az impozánsan bútorozott szobákban, megtekintettük a könyvtárat, amely berendezése, gyönyörű kötetei megjelenítik az egykori arisztokrácia életét, szokásait. A könyvek egy része, valamivel több mint 600 kötet a szolnoki könyvtárból került vissza a felújítás után. Láthattuk az eredeti burkolattal rendelkező fürdőhelyiséget, a korban egyedülállónak számító fűtő- és hűtőrendszerről, valamint az alagsori gőzgép által biztosított hálózati meleg vízről is ismertetőt kaptunk, és megismertük a kiszolgáló személyzet szobáit, életkörülményeit és a cselédhívó csengők működését.

Utunk először a kastély déli szárnyán vezetett át, amely a grófnő lakosztályának adott helyet, majd áttértünk az északi szárnyba, ahol érezhetően hűvösebb és sötétebb helyiségek fogadtak minket. A két szárny nemcsak hőmérsékletében, de stílusában is eltért egymástól: amíg a „női szárny” napfényes, légies, virágos hangulatot árasztott, addig a gróf lakosztálya érezhetően maszkulin vonásokkal, sötétebb színű falakkal és bútorokkal és a gróf trófeáival volt díszítve.

A gyönyörűen felújított kávézóban frissítőt, kávét, süteményt lehetett fogyasztani, az ajándékboltban pedig meg lehetett vásárolni a kirándulásunk emlékéül szolgáló apróságokat.

A kávézó terasza régen télikert volt, ahogy innen a kastélykertbe kilépünk, kőmedence helyezkedik el szökőkúttal.

A bátrabbak a 175 fokos csigalépcsőn felmehettek a toronyba, aminek a kilátóteraszán elhelyezett haranggal jeleztek régen tűz esetén. A mai napig láthatók a víztartályok, melyekbe a pincében elhelyezett gőzgép felpumpálta a vizet, innen került a vezetékeken át a szobákba. A toronyból csodás kilátás nyílt a kastélyparkra.

A kastélyhoz tartozó park 1997-től a Körös-Maros Nemzeti Park részét képezi. A kastély építésével párhuzamosan alakították ki a kor divatjának megfelelően. A meglévő tölgyerdőbe különlegességeket telepítettek, déli részén pedig ligetes fácános került kialakításra. A felújítás során a közel 25 hektáros park is megújult, benne a szökőkút, a tó és környezete. Az épület előtt, a kápolnával szemben van az úgynevezett Zsigmond-forrás (Zsigmondy Béla készítette). A 335 méter mély artézi kutat 1894-ben fúrták, nem természetes forrás.

A kastélykápolnát később építették a főépülethez, 1884-ben szentelték fel. Sajnos a kastély eredeti berendezésének nagy része megsemmisült, a legtöbb eredeti berendezés a kápolnában maradt meg. A házi kápolna valódi jelentősége Krisztina grófnő életének utolsó éveiben jutott érvényre, amikor egészségi állapota már nem tette lehetővé, hogy részt vehessen az ókígyósi vasárnapi misén, ekkor a család engedélyt kapott a püspöktől, hogy a plébános a kastély kápolnájában tarthasson szentmisét.

Egy nagyon jó hangulatú, mozgalmas napot töltöttünk el ezen a csodás helyen, ahol sok új információval gazdagodtunk és érdekes dolgokat ismerhettünk meg a gyönyörűen felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastély látogatása során.

Köszönjük Valdhütter Angéla tárlatvezető munkáját és Szlaukó-Fischer Nóra jelnyelvi tolmácsnak a SINOSZ SzÉP keretein belül megvalósult programunk akadálymentesítését.

Örülünk és köszönjük szépen, hogy lehetőségünk volt a SINOSZ Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezeteinek közösen szervezett programján részt venni.

Az idei év SINOSZ-szlogenje a „MARADJUNK EGYÜTT!” Ezt ismét sikerült megvalósítani, és még sok közösen szervezett program vár a különböző helyi és megyei szervezetek tagjaira.

A kiránduláson készült további fotók IDE KATTINTVA LÁTHATÓK

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: